2011. november 30., szerda

az idő bűvöletében (I) - csütörtök, a mennydörgő

Magyar csütörtök szavunk szláv eredetű, legközelebbi rokona talán a szlovén 'četrtek' , jelentése nemes egyszerűséggel 'negyedik' (ugyanígy a lett ceturtdiena, litván ketvirtadienis, macedón cetvrtok, ukrán четвер /ejtsd: csetver/, stb). Egyes kultúrákban, ahol a hét első napjaként a vasárnapot tartják számon, a csütörtök az 'ötödik' nevet viseli. Ugyancsak így hívják a kvékerek, hogy ne kelljen kiejteniük egy pogány istenség nevét. Hisz e szó meglehetősen beszédes számos nyugat-európai nyelvben: latinul Jovis dies, franicául jeudi, spanyolul jueves, németül Donnerstag, hollandul donnerdag, angolul thursday, svédül thorsdag, dánul  és norvégul torsdag, finnül torstai. Míg a hajdani viking területeken a megnevezés Thor (Donar), a skandináv viharisten előtt tiszteleg, addig a latinok  leszármazottai Európa délnyugati felén Jupiter (illetve Zeusz)  emlékének adóznak. 
Hogy mire jó ez a nap? Nos, Eileen Holland szerint (The Spellcaster Reference's - Magical Timing for the Wheel of the Year) például a Hold-mágiához, időjárásvarázslatokhoz, s olyan bűbájokhoz, amelyek a szépséggel, szeretettel, vággyal, odaadással, hűséggel, szerelemmel kapcsolatosak. Esküvőzésre is alkalmas, főleg, ha a pár sok gyermeket szeretne :). Szintúgy hatáskörébe tartoznak az üzleti gyarapodáshoz köthető tevékenységek, bővülés, kereskedelem, fejlődés, haladás, reklám, kutatás,  gazdagság, anyagi jólét, üzleti sikerek, de a spekuláció és a szerencsejáték is. E napon a törvény, a logika, az igazságszolgáltatás, a politikai hatalom és a férfiúi erélyek is érvényre jutnak. Kiváló alkalom az önértékelésre és önfejlesztésre, a külső - belső harmónia meglelésére, a nagylelkűségre, jótékonyságra, tiszteletet keltő magatartás gyakorlására (és ezalatt nem önkényes zsarnokságot értek). Thor, aki az emberek és istenek védőpajzsa, arra ösztökél bennünket, hogy ébresszük fel magunkban a szociális érzékenységet: forduljunk adakozóan a szegények felé, törődjünk az elesettekkel. Mindezeken túl a sport, a tanulás, a filozófia és pszichológia tartozik ide, mint a test, a lélek és a szellem egészségének előmozdítói, megacélozói. 
E nap szerencsés az orvosok, ápolók, jogászok, törvényhozók, hatósági alkalmazottak, politikusok, filozófusok, munkaadók, vállalkozók, üzletemberek, kereskedők, médiaszolgáltatók, kiadók, újságírók, tolvajok, sportolók számára. Elősegíti az ellenlábasainkkal történő megegyezést, pártalálást (elsősorban férfi szemszögből, egy nő szerelmének elnyerését), s befolyásos, az előremenetelünkre hatással levő személyek rokonszenvének kivívását. 
Ami a testet illeti, a csütörtök kiváló alkalom bármiféle, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos (akár mágikus, akár hétköznapi) tevékenységhez, előmozdítja a férfi termékenységet, elűzi a depressziót, negatív energiákat. Itt az ideje új ajtókat nyitni, új távlatok felé nyújtózni, új lehetőségeket megragadni; kiszélesíteni a látókörünket, visszanyerni, amit elvesztettünk, s új dolgokat megszerezni (nem csak tárgyi értelemben). A homlokcsakra tartozik hozzá.
Talán átláthatatlanul zűrzavarosnak és követhetetlennek tűnik a fenti információömleny, bevallom, első olvasatra számomra is gondot okozott (különösen, hogy Holland nem tematikusan, hanem abc-rendben sorolja fel a megfeleléseket). Tekintsük át leegyszerűsítve e nap attribútumait.
- 1. Termékenység, szerelem, és minden, ami ezzel kapcsolatos
- 2. Törvénykezés, igazságszolgáltatás, közigazgatás és a vonatkozó témakörök.
- 3. Testi és lelki egészség, szellemi gyarapodás, spirituális fejlődés és ennek különböző módozatai
- 4. Tőkebefektetés, üzleti élet, vagyonszerzés, anyagi stabilitás
- 5. Társadalmi aktivitás, jótékonyság, adakozás, nagylelkűség a rászorulókkal szemben

(a sok T-betűt pedig, bár önkéntelen adódott, fogjuk fel úgy, mint egy kis tisztelgés Thor előtt :))

További megfelelések:

Szín: a kék számos árnyalata, indigó, liláskék, bíborlila, ibolyalila; másodsorban fehér, sárga, zöld
Szám: 3,4
Fém: ón
Tárgyi jelképek (nem vagyok egészen biztos benne, hogy jól fordítottam a 'Charm' kifejezést, talán amulettként, szerencsehozó szimbólumként találóbb): korona, kard, pávatoll, világoskék ruha, babérkoszorú virágokkal
Ásványok: ametiszt, smaragd, lapis lazuli, karneol, jade, peridot, zafír, tigrisszem, türkiz, sugilite (?)
Állatok: bika, tehén, elefánt, ló, páva, galamb, szarvasbika, kos, gólya, fecske
Növények: makk, bükk, nyír, puszpáng, boglárka, körömvirág, turbolya, fahéj, édeskömény, hanga, beléndek*, borostyán, babér, citromfű, orgona, szerecsendió, tölgy, bors, pisztácia, rózsa, rozs, viola, sáfránykurkuma, piros tavirózsa.
Füstölő: benzoe, fahéj, szegfű, szerecsendió, pézsma, sáfrány, zsálya, szantálfa, sztórax, aloe (fa), illatos gyümölcsök
Kapcsolódó istennők: Asase Yaa, Oya
Kapcsolódó (egyéb) istenek: Aegir, Amon, Bel, Donar, Enlil, Forseti, Heimdall, Jupiter, Ketu, Krishna, Marduk, Neptunusz, Njoerd, Nuadh, Perun, Poszeidón, Thor, Thunor, Zeusz 
Megidézhető még: Asasiel, Cassiel, Iophiel, Sachiel, Zakariel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése