2011. november 26., szombat

a modernkori wicca fejlődése (VIII) - alex sanders

Alex Sanders (születet Orrel Alexander Cartell) (1926-1988)

Mindjárt az elején jelezném, hogy a születési dátuma vitatott: a legtöbb forrás szerint 1926. jún. 6. - án látta meg a napvilágot, ám egyesek tíz évvel korábbra, 1916 - ra datálják a születését. Akárhogy is, szülőhelye kétségkívül az angliai Liverpool s ő volt a legidősebb - öt testvér követte. Apja alkoholproblémákkal küszködő varietészínész volt, nagyanyja, Mary Bibby azonban különleges képességekkel megáldott asszony. A gyermek Alex tuberkolózisa miatt sok időt töltött nála, hogy a friss walesi levegő gyógyítsa a tüdejét. Úgy hitte, titkon pogány rítusokat végez, s mikor egy ízben - hétéves kora körül - rajta is kapta, nagymamája titoktartásra eskette. Mi több: beavatta a kisfiút az Ősi Vallás rejtelmeibe, megtanította a Mesterség fogásaira, s kölcsönadta neki az Árnyak Könyvét, hogy lemásolhassa és tanulmányozza. Halála után Alexnek nem sikerült más boszorkányokkal kapcsolatba lépnie, így átmenetileg felhagyott a vallásgyakorlattal. ( Igaz, a vele foglalkozó angol nyelvű wikipédia oldal szerint médiumként alkalmazták a helyi Spiritualitás Templomában.) Analitikus kémikusként dolgozott, s 21 évesen feleségül vette 19 éves munkatársát, Doreen-t. Két gyermekük született, Paul és Janice, ám öt év együttélés után kapcsolatuk kátyúba jutott. Elváltak, s Doreen a gyermekekkel együtt elhagyta Alexet.
Sanders mély depresszióba zuhant, inni kezdett, elveszítette az állását, alkalmi munkákból tartotta el magát, szexuális kicsapongások, démonikus rítusok, ördögimádat és feltűnősködő cselekedetek szegélyezték az életútját. A balkézről való ösvénynek hódolt, tanulmányozta az Abra-Melin mágiát, gazdagságra és hírnévre éhezett. Aleister Crowley-hoz hasonlóan azt állította, sikerült létrehoznia egy ún. mágikus gyermeket - méghozzá rituális önkielégítés során, egy férfi asszisztense segítségével - aki "létrejötte" után kicsivel eltűnt és Michael névre hallgató szellemként jelent meg újfent. Ez a "Michael" Sanders befolyása alatt állt: számtalanszor megszemélyesítette őt, embereket inzultált és botrányos dolgokat tett Sanders alakjában. Végül a szellem lecsillapodott, és teremtője képessé vált a kontrollálására. Másik sajátságos segítője, familiárisa egy Nick Demdike nevű, állítólag a 17. század során megkínzott és kivégzett boszorkány kísértete volt.
Végül a '60-as évek elején Sander kapcsolatba lépett néhány Gardneriánus kovennel - köztük a Crowther házaspár által vezetettel is - ám azok nem fogadták be. Valahogy mégis szert tett egy Gardneriánus Árnyak Könyvére, s kiegészítette azt saját ismereteivel, betoldásaival. A rosszindulatú pletyka szerint hibásan másolta le, s ráadásul úgy hivatkozott rá, mint a nagymamájától örökölt varázskönyvre. A könyvet felhasználva megalapította saját tradícióját, az Alexandriánus Hagyományt, igaz, előtte sok más kovennel is együtt dolgozott - köztül a Pad Kopanski által vezetett gardneriánus gyülekezettel. Egyik kovent, amelyhez csatlakozott, egy Sylvia nevű papnő vezette, s később ő meg még néhány tag -Alex vezetésével -elhagyta azt, hogy Alex új hagyományához csatlakozzanak.
Sanders született showman volt, mindent megtett, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét magára, hogy elnyerje rokonszenvüket. Ennélfova számos követője akadt, s kovenje tagjai közül került ki következő felesége: Maxine Sanders, született Maxine Morris, aki jó 20 évvel fiatalabb volt nála. Előbb wicca kézfogó, majd civil szertartás keretében esküdtek meg, s 1967-ben (ekkora már Londonban éltek, a Nottinghill Gate közelében) megszületett leányuk, Maya.
Sanders mint vallási vezető, igen tevékeny volt: állítólag 1623 boszorkányt avatott be az Alexandriánus Tradíció rejtelmeibe. Egy alkalommal, midőn 16 kovenje összegyűlt, a Boszorkányok Királyának kiáltatta ki magát. 1968-'69 - ben feleségével, Maxine-nal együtt technikai tanácsadóként közreműködött a Legend of the Witches c. film elkészítésében, s a bemutatót megelőző sajtókonferencián megismerkedett a Reveille riportereként dolgozó Stewart Farrar-ral. Farrar később beavatást nyert Maxine által, s termékeny okkult íróként, illetve közismert boszorkányként tartjuk számon.
1972 - ben megszületett második gyermeke, Victor. Egy évvel azelőtt  Alex Sussex-be költözött, ahol tüdőrák okozta haláláig élt. (Maxine Londonban maradt, hogy vezesse a kovent és tanítsa a Mesterség után érdeklődőket. Kapcsolatuk különélésük ellenére Alex haláláig szoros és intenzív maradt.) . Sanders Sussex-ben sem hagyott fel a mágikus művészetek tanulmányozásával, erről bővebb leírás olvasható a már említett wikipédia oldalon.
Hosszan elhúzódó betegeskedés  után tért örök nyugalomra. Temetésén számos wicca és pogány tisztelője, híve, követője és barátja vett részt. A ceremónia során felcsendült a fiának szóló üzenetet rögzítő hangfelvétel is., amelyben Sanders arra ösztönzi Victort, hogy lépjen örökébe, mint a Boszorkányok Királya. Victor Sanders azonban nem vágyott e megtiszteltetésre: elhagyta az Óhazát és Amerikában telepedett le. Maxine továbbvitte férje örökségét; bár idővel Welsh-be költözött ( egyedül él a Snowdownia Nemzeti Parkban, távol a városi nyüzsgéstől), továbbra is tanít és aktívan űzi a boszorkánymesterséget.
Habár a Boszorkányok Királya címet később "hivatalosan" is eltörölték, kétségtelen, hogy Alex Sander meghatározó, -ha mégoly ellentmondásos és szeszélyes- figurája volt a modern wicca felvirágzásának. Tradíciója, az Alexandriánus Wicca mind a mai napig igen népszerű és elterjedt.

(eredeti leírás: George Knowles; fordította: Salem - http://annwn.vndv.com; átdolgozta: Hulló Eső. Egyéb források: www.wikipedia.hu, http://maxinesanders.co.uk/))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése