2011. november 26., szombat

a modernkori wicca fejlődése (II) - old dorothy clutterbuck

Old Dorothy Clutterbuck (1880-1951)

Dorothy Clutterbuck életét és kilétét még nehezebb kihámozni az őt ővező rejtelmek közül. Jó ideig csak Gardner írásain keresztül körvonalazódott az alakja; ő volt ama bizonyos koven vezetője, ahol Gardner beavatást nyert 1939-ben. A Gardner által elmondottakon kívül sokáig semmilyen történelmi tény nem támasztotta alá a létezését - táplálva a szkeptikusok kételkedését. A személye körüli vitáknak végül Doreen Valiente fáradhatatlan kutatómunkája vetett véget, aki hiteles születési és halotti bizonyítvánnyal tudta igazolni az asszony létezését.
Dorothy Clutterbuck 1880. január 19.-én született Bengálban, Indiában. Apja Thomas St. Quentin Clutterbuck kapitány, aki az Indiai Helyi Erők szolgálatában állt, anyja Ellen Anne Morgan. Umbalában, a Szent Pál templomban keresztelték meg 1880 febr. 21. - én. Fiatalkoráról semmilyen adat nem maradt fennt, a legközelebbi dokumentum 1933 - ra datálódik, amely szerint Dorothy akkori lakcíme Highcliffe, Lymington Road, Mill House. E címen bizonyos Rupert Fordham szerepelt mint bejegyzett lakos, ám az 1937/38 - as cristchurchi Választási Jegyzékből kiderült, hogy Miss Clutterbuck Mrs. Fordham lett.
Hogy Mrs. Fordham azonos Dorothy Clutterbuck-kal, azt a Választási jegyzéken túl Gardner állításai is igazolják. Leírása szerint (Jack L. Bracelin: "Gerald Gardner - Witch"  The Octagon Press, London, 1960) Dorothy otthona "egy nagy ház a szomszédságban". Leszámítva, hogy a Mill House valóban méretes építmény, tény, hogy Gardnerék közelében helyezkedett el, hiszen Highcliffe azonos körzetében éltek. Mindketten kapcsolatba hozhatók a Rosicrucian Theater (Rózsakeresztes Színház) intézményével, amely a Christchurch - csel szomszédos Somefordban létesült, s 1938 júniusában nyílt meg. A jelek szerint működésében fontos szerepet játszott egy Mrs. Mabel Besant-Scott nevű asszony, s Old Dorothyt és Gerald Gardner rajta keresztül ismerkedett meg egymással.
Újabb bizonyító adat, hogy Gardner munkájában kiemelte Dorothy értékes és szép gyöngy nyakékét, melyet az öreg hölgy szüntelenül hordott. Dorren Valiente hozzájutott Mrs. Fordham, született Ms. Cluttebuck végakakaratához, amely szintén megemlékezik a drága gyöngysorról. Halotti bizonyítványa szerint "Dorothy St. Quintin Fordham meghalt Highcliffe-ben, Christchurch regisztrált körzetében, 1951 január 12. - én, a halál elsődleges oka. agyi trombózis." A halotti bizonyítvány édesapját mint Thomas St. Quentin Clutterbuck ezredest említi.
Old Dorothy személyének léte tehát igazolást nyert - de - Gardner állításán túl - mi bizonyítja, hogy valóban boszorkány volt? Talán egy múzeumi brossúra, szintúgy Gardner tollából, amely a Man-szigeten, Castletown-ban üzemelő Mágia és Boszorkányság Múzeumának kíállítását népszerűsítette. Egyik kiállítási darabja a jellemzés szerint  "Láda no.1. - Nagy számú objektum, egy boszorkány tulajdona, aki 1951 - ben halt meg. A tárgyak a rokonok szívességéből kerültek kiállításra, akik névtelenek kívánnak maradni." Objektíven nézve ez nyilvánvalóan nem elégséges bizonyíték, de vonatkozhat éppenséggel Old Dorothy-ra is. Ha jobban meggondoljuk, egész élete folyamán illegalitásban kellett űznie a mesterségét, s míg el nem törölték az utolsó boszorkánytörvényt, Gardner is csak fikció formájában írhatott a tőle tanultakról. Érthető tehát,  hogy munkásságáról nem maradt fent kézzelfogható bizonyíték. De ha netán Thomas St.Quentin Clutterbuck ezredes leánya, Dorothy Clutterbuck mégsem volt boszorkány, azért nyugodtak lehetünk affelől, hogy kortársai között akadt, aki titkon a régi utakat követte, a régi isteneknek hódolt és az ősi művészetet űzte. Gardner tollából olvasható jellemzése ha nem is rá, de korának rejtőző boszorkányaira bizonyára illik. S hogy milyen név alatt, mily személyen keresztül ismerkedünk meg az ős utakkal, talán nem is olyan fontos, mint hogy mit tanítanak azok nekünk.
Személy szerint szívesen hiszem, hogy születési és halotti bizonyítványban megjelölt Dorothy Clutterbuck az volt, akinek Gardner leírja: nagyszerű, erős jellemű, régivágású boszorkány - s remélem, méltó követői lehetünk.
(eredeti leírás: George Knowles; fordítás: Salem - www.annwn.vndv.com; átdolgozás: Hulló Eső)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése