2011. november 27., vasárnap

a modernkori wicca fejlődése (XIII) - scott cunningham

Ki ne ismerné a nevét, - aki csak beleszagolt a wiccába, biztosan beleütközött Scott Cunningham egyik-másik művébe. Termékeny íróként több, mint 30 könyv született a tolla alól, s ezeknek vagy a fele a wiccával és a vele kapcsolatos témákkal foglalkozik.
Cunnigham 1956. június 27. -én született a Michigan állambeli Royal Oak-ban, majd öt évre rá családjával San Diego-ba költöztek. Tizenöt éves korában egy könyv indította el a mágikus fejlődés útján (Douglas Hill - Pat Williams: The Supernatural), amelynek egyes részei (például a gonosz távoltartására szolgáló kézmozdulatok) különösen is megragadták a figyelmét. Később egy lány osztálytársa előtt használta e tudományát, hogy lenyűgözze őt, mire amaz megismertette vele a wiccát.  Cunningham lelkesen ugrott fejest az okkult és spirituális ismeretek gazdag tárházába, és több, változatos tradíciót ápoló kovenbe is beavatást nyert. Mindazonáltal kisvártatva kikristályosodott saját, magányos vallásgyakorlata, amelyet előbbre tartott, mint a csoportmunkát (értve ezalatt, hogy jobban feküdt neki).
1974-től a San Diegó-i Állami Egyetem hallgatója lett, profi író apja buzdítására kreatív írást tanult. Nem eredménytelenül: harmadéves korára több publikációval rendelkezett, mint oktatói. Tanulmányaival felhagyva innentől minden idejét az írásnak szentelte, s 1980-ban megjelentette első könyvét, egy egyiptomi romantikus novellást, a Shadow of Love-ot (A szerelem árnyéka).  
Szintúgy ez évben csatlakozott az Aradia Hagyományokhoz, '81-ben tagja lett az Átalakított Hagyományos Gwyddonic Wicca Rendnek, s később beavatást nyert az Amerikai Hagyományos Wicca tradícióba is. 
Munkásságának jelentős szeletét a vallásával kapcsolatos könyvek ölelték föl. Egyszerű, közérthető, könnyed stílusa miatt művei hamar közkedveltté váltak. A wicca spiritualitáson túl a gyakorlati mágia terén is számos alkotást publikált, gyógynövényekről, ásványokról, népi varázslásról. Rendkívül népszerű íróvá vált, s jelentős hatást gyakorolt a wicca mozgalom átalakulására. A '80-as években e vallás fokozatosan megnyílt a nagyközönség számára; tanításai és technikái immár nem csak a beavatottak szűk köre, hanem mindenki számára elérhetővé váltak. Scott életvitelével a magányos hitgyakorlat lehetőségét képviselte, s annak teljessége mellett tette le a voksot. Tanításai számtalan sorstársának, önjelölt wiccának segítettek ráhangolódni a vallás spiritualitására, s megtalálni a misztériumok megélésnek módját a mindennapokban. 
Fiatalon érte utol a halál: 37 éves korában, 1993 - ban hunyt el leukémia okán. Rövid életútja alatt is méltó hírnöke, követe, szószólója volt a pogányságnak. Béke őrizze emlékét.

(eredeti szöveg: George Knowles, fordítás: Salem - http://annwn.vndv.com, átdolgozta: Hulló Eső)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése