2011. november 17., csütörtök

embernek ének őrzi az időt... (III.) - eluveitie

Tagok:
Chirgell Glanzmann - ének, mandola, akusztikus gitár, sípok, gaita, uillean duda
Meri Tadic - hegedű, ének
Anna Murphy - tekerőlant, ének
Merlin Sutter -ütősök
Ivo Henzi - gitár
Simeon Koch - gitár, ének
Kay Bram - gitár
Patrick Kistler - magas és mély vadászsípok, duda

Albumok: 
Ven - demo, 2003, újra kiadva, mint EP 2004 - ben
Spirit - 2006
Live at Metalcamp - 2007 (koncertalbum)
Slania - 2008
Evocation I - The Arcane Dominion 2009
Omnos - 2009
Everything Remains As It Never Was - 2010
Thousandfold - 2010


Mit is mondhatnék, nagyon szeretem őket, kiváló muzsikát játszanak :). Hogy milyet? Nos, a göteborgi melodic death metal elemeit a kelta népzene eszköz,- és dallamvilágával ötvöző pagan folkmetalt. Elsőre kínaiul hangzik, és bevallom, számomra e kacifántos stílusmegnevezések nem mondanak sokat, ennyire nem vagyok otthon a metál világában: ami viszont tény, hogy elsőrangúan elegyítik az archaikus dallamokat, hagyományos népi hangszereket az elektromos hangzásokkal és a modern hörgibörgi effektusaival. 
A zenekar svájci, 2002-ben alakult. Nevük, az Eluveitie egy gael kifejezés, jelentése: "Én, a helvéciai". A  szó egy közel 2500 éves cseréptöredék feliratként bukkant elő egy régészeti ásatás során. A gael (vagy gaul) nyelv a kelta nyelvcsaládba tartozott, Helvécia pedig a mai Svájc területének hajdani neve.
Demójukat, a Ven-t önerőből jelentették meg 2003-ban , ezt követte egy kisebb kiadó (Fear Dark Records) segítségével 2006-ban a Spirit. A Fear Dark Records bábáskodott a Ven újrakiadása felett is (2004), s később a Twilight Vertrieb gondozásában mind a Ven (2007), mind a Spirit  (2008) megért még egy generációt. Ekkortájt figyelt fel rájuk a Nuclear Blast Record, s kötött szerződést velük. A későbbi albumok e lemezcég neve alatt jelentek meg. 
A dalokat javarészben az együttes alapító-frontembere, Chirgell Glanzman szerzi. Témájuk a kelta folklór, történelem és hagyomány, illetve a természet s az emberi lelkivilág körül csapong, zenei nyelvükön pedig letűnt korok és a jelen hangzásvilága közösen szólal meg. Hallgassátok nagyra tárt szívvel, ha pedig többet akartok róluk megtudni, keressétek fel a banda hivatalos honlapját. Addig is egy kis ízelítő:


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése