2011. november 26., szombat

a modernkori wicca fejlődése (I) - old george pickingill

Old George Pickningill (1816-1909)

Old Geroge Charles és Susannah Pickingill első gyermekeként látta meg a napvilágot Hockley-ban, Essex-ben. Állítása szerint boszorkánynak született; családja vérvonalát visszavezette a legendás, Julia nevezetű boszorkányig, aki Thetford északi részén élt, s varázslataival a normann hódítók ellen munkálkodott (akik  aztán 1071-ben megégették). A hagyomány szerint a Pickingill família innentől fogva minden generációból egy személyt az ősi ösvények szolgálatára szentelt, emlékezvén tragikus sorsú ősükre.
George egész életét Essex-ben élte le, habár szülőfalujából elköltözött a szomszédos Canedown-ba. Famunkásként kereste a kenyerét, akár az apja, mégis tiszteletet parancsoló híre kelt a falusiak körében misztikus képességei miatt. "Ravasz Ember"  - ként emlegették, s amilyen babonás félelmet ébresztett közvetlen környezetében, olyan elismert tekintély volt okkult körökben. Kétes hírére maga is rátett nem egy, de jónéhány lapáttal, minthogy különféle sátánkultuszokkal szövetkezve bőszen támadta a kereszténységet és a keresztény egyházat. A róla megjelent, pejoratív felhangú újságcikkek, a túlzott nyilvánosság és a boszorkányság elfogadtatását is megnehezítő negatív "dicsfény" miatt a Mesterség idősebb követőinek némelyike megneheztelt rá. Halála után jóval, mikor az utolsó, avítt boszorkánytörvényt is hatályon kívül helyezték Angliában (1951), és a régi utak iránti érdeklődés megerősödött, ugyanezen Vének igyekeztek eltussolni Old George életének és munkásságának nyomait, emlékeit, nehogy annak sötét oldala árnyékot vessen a wicca modernkori megítélésére.
Hozzá kapcsolódik a Kilenc Örökletes Koven megalapítása, amelyek Norfolkban, Essexben, Hertfordshireben, Sussexben és Hampshireben heyezkedtek el. Vezetőik George-hoz hasonló "született vagy öröklött" boszorkányok voltak, vallási hódulatuk a Szarvas Istenre összpontosult, rituáléikban helyet kaptak szexuális elemek is. Egyik kovenjének Aleister Crowley is tagjává vált 1899 körül, igaz, a második fokozatba történő beavatása után kevéssel kiutasították a közösségből kifogásolható magatartása miatt. Old George-nak egyéb nevezetes tanítványai is akadtak: Hargrave Jennings és W.J. Hughan, akik az angliai Societas Rosicruciana alapítói közé tartoztak (később e társaságból emelkedett fel az Arany Hajnal Rendje).
Kései követője Gerald B. Gardner, aki Old George halála után jó 30 évvel nyert beavatást egyik kovenjébe. Az itt tanultakat a szóbeszéd szerint kiegészítette az idős Aleister Crowley-től hallottakkal, s később ezen ismeretanyag képezte a gardneriánus Árnyak Könyve alapját.

(eredeti leírás: George Knowles; fordítás: Salem - www.annwn.vndv.com; átdolgozás: Hulló Eső)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése