2011. november 26., szombat

a modernkori wicca fejlődése (IX) - carl weschke

Carl Weschke (1930-)

Hazai pogány körökben kevésbé ismert Carl Weschke neve, - a wicca köztudatból kiszorították az afféle elődök, mint Gerald Gardner, avagy épp Raymond Buckland. Mégis, úgy érzem, érdemes megismerkedni az ő életével, munkásságával is, hiszen a boszorkányság kiemelkedő képviselőjét, 'élharcosát' tisztelhetjük a személyében.
Ahogy oly sok hittársunk, Weschke is római katolikus családban született 1930. szept. 01. - én St. Paul-ban, Minnesotában. Többségünkkel ellentétben azonban az ő gyermekkorát átitatta a mágia és misztérium. Apai nagyapjától, az Amerikai Teozófiai Társaság alelnökétől számos okkult ismeretre tett szert. Szülei - akik vegetáriánus naturalisták voltak - gondolatolvasó technikákat gyakoroltak, s szellemek járták a házukat.
Carl a St-Paul Akadémián tanult, ahol 1948 - ban diplomázott, majd a massachusettsi székhelyű Babson Üzleti Intézetben szerzett képesítést 1951 - ben. Ezt követően a család gyógyszerészeti üzletében kezdett dolgozni, ám hamar kiábrándult a munkából, amelyet végzett. Publikálni vágyott, s a Minnesota Egyetemen ledoktorált filozófiából., majd megvásárolta a Llewellyn Kiadó Rt-t. A kiadó los angeles-i székhelyű csomagküldő szolgálatként üzemelt: asztrológiai témájú könyveket és kalemdáriumokat adott ki. Alapítója, a walesi asztrológus, George Llewellyn 1954-ben hunyt el.
Weschke áttelepítette az üzletet St. Paulba, s hamar fellendítette. Tematikáját illetően továbbra is kitartott az okkult művek mellett; évente 30-50 könyvet publikált, s mellettük audió,-és videoanyagokat, magazinokat (New Dimension, Gnostica, Astrology Now, New Times, New World) dobott a piacra. 
Az 1950-es, '60-as években Weschke emberi-és szabadságjogi aktivistaként lépett a nyilvánosság színpadára. Segítette a st.paul-i NAACP társaságot (National Association for the Advancement of Coloured People), továbbá a Minnesotai Civil Szabadság Unióját. Tevékenysége kihatással volt a st.paul-i törvényhozásra is. 1964 - ben vett egy nagy házat a Summit sugárúton, amelyet mint lakóházat és üzlethelységet használt. Az épület - ha hinni lehet a szóbeszédnek - megszállt volt, s Weschke számtalan furcsa jelenséget és jelenést tapasztalt benne.
1970 - ben megnyitottal Gnosztikus Könyvesboltját Minneapolisban, s mellette a Gnosztikus Iskolát. Személye hamar közismertté vált pogány és okkult körökben. 1971-ben menedzsere ösztökélésére megszervezte az Asztrológia és Okkultizmus Első Amerikai Vízöntő Fesztiválját, amely számos wiccát, boszorkányt, druidát, mágust és egyéb újpogány hívőt vonzott. A fesztivál során boszorkány rítusokat végeztek a Föld gyógyításáért és a világbékéért. A rendezvény később a rövidebb "Gnosztikon" elnevezést kapta.
1972 - ben Weschke tesközelből is kapcsolatba került a boszorkánysággal, minthogy Lady Sheba által beavatást nyert az Amerikai Kelta Boszorkány Hagyományokba. (Később e koven főpapja lett, manapság pedig ő számít a tradíció legidősebb képviselőjének.) Ugyanezen évben találkozott Sandra Heggum-mal, egy másik hagyomány Főpapnőjével, s később egy pogány rítus kerete között össze is házasodtak. Kézfogójukat a telihold alatt tartották, s a vendégeket egy hatalmas, borral, gyümölcsökkel és virágokkal teli üstből kínálták itókával. A különös ceremónia nagy nyilvánosságot kapott.
1973 - ban Weschcke részt vett az Amerikai Boszorkánytanács megszervezésében, s annak elnöki tisztjét is betöltötte. Elnökként megfogadta, hogy mindent megtesz a boszorkányokért és a mesterségért. Ugyanezen évben született meg Gabriel nevű fia.
A '70-es évek közepétől Weschcke visszavonult a nyilvánosságtól, a közéleti szerepléstől. Vidékre költözött, bezárta a könyvesboltot, s a fesztivállal kapcsolatos teendőket átruházta másokra. Kiadóvállalata viszont mind több könyvet, videó-és audiódokumentumot, valamint számítógépes programot dobott a piacra. Wicca és pogány körökben továbbra is aktív maradt, konferenciaszervezésben is részt vett, mindazonáltal 1991-ben kilépett az Aurum Solis rendből (amelynek Nagymestere volt). Kiadója mára közepes kaliberű vállalattá növekedett, megközelítőleg évi 100 könyvet publikál. A területi eladás ügyvezetője Gabriel Weshcke, aki a New Yorkban székelő Pace Egyetemen szerzett mesterképzést kiadói tudományokból.

(eredeti leírás: George Knowles; fordította: Salem - http://annwn.vndv.com; átdolgozta: Hulló Eső)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése