2011. november 27., vasárnap

a modernkori wicca fejlődése (XIV) - zsuzsanna budapest

Úgy bizony, a wicca nemzetközi felvirágozásában egy magyar hölgy is kiemelkedő szerepet játszott, olyannyira, hogy nevéhez fűződik az egyik, széles körben elterjedt tradíció, a Dianikus Wicca alapítása. 
'Zsuzsana Buapest' Mocskay Zsuzsanna Emeseként született Budapesten, 1940 január 23. - án. Édesanyja keramikus és szobrász volt, aki elsősorban Boldogasszony-oltárokat készített, s elhivatottsága a népművészet, a folklór, a hagyományok és hiedelmek iránt mélyen megihlette leányát.
Zsuzsanna öröklött boszorkány, családfáját az 1270 - es évekig vezette vissza, s felmenői között számos gyógyító, javas akadt (közte nagymamája és mostohaapja is). Gyermekkorában édesanyja révén tanulta a családi tanokat, a mesterség titkait, a régi idők bölcsességét. 12 évesen találkozott későbbi férjével, s noha útjaik jó ideig nem keresztezték egymást újra, Zsuzsanna más akkor tudta, hogy előbb-utóbb összeházasodnak.
1956 után Zsuzsanna Ausztriában telepedett le, s egy innsbrucki kéttannyelvű gimnáziumban fejezte be középiskolai tanulmányait. Ezt követően ösztöndíjjal a Bécsi Egyetemre iratkozott be, ahol nyelveket tanult. 1958-ban későbbi férje, Tamás ismét meglátogatta, s kisvártatva eljegyezték egymást. 1959-ben Amerikába utaztak, ahol rövidesen összeházasodtak. A következő két évben megszülettek fiaik, László és Gábor. 
Zsuzsanna egy improvizációs és színművészeti iskolában tanult, ahol elsajátította azokat a képességeket, amelyeket későbbi munkájában felhasználhatott, mind a rituálék, mind az oktatás során. Ebben az időben magányosan gyakorolta a családi hagyományt, átmeneti oltárokat állított fel az udvaron, s egyedül tisztelgett az Istennőnek. 
1964-ben a család New Yorkba költözött. Zsuzsanna a Színművészetek Amerikai Akadémiájának tanulója lett, férje, Tamás pedig tanítói állást vállalt mint matematika professzor. Zsuzsanna fokról-fokra ébredt rá, hogy az amerikai nők éppoly elnyomásban vannak, mint a hazaiak. Sem a munkahelyükön, sem otthon nem élveztek egyenlőséget, s a férfiak kiszolgáló háttérországaként funkcionáltak. 
1970-ben Zsuzsanna és Tamás házassága véget ért, s útjaik elváltak. Ezt követően az asszony Kaliforniába költözött, ahol a feminista mozgalom aktív résztvevőjévé vált. Abortusz Klinikán és Női centrumban kezdett dolgozni. Látta, hogy szükség van egy nőközpontú teológiára, amely segíti, támogatja és bátorítja a nőket. A családi hagyományt kombinálva a modern pogányság gondolatkörével és saját hitelveivel ő és hat barátnője elkezdte ünnepelni a Nagy Istennő misztériumait Zsuzsanna otthonában. Ez vezetett az első női koven megalapításához (1971, téli napforduló). A társaság egyre nagyobb hírnévre tett szert, s mind többen akartak csatlakozni. Ahogy a koven létszáma gyarapodott, kinőtték Zsuzsanna otthonát, s idővel a szabad természetben, nyíltan ünnepeltek. Zsuzsanna Dianikus Wicca névvel illette az általa alapított tradíciót.
Az évek alatt egyre több és több koven alakult szerte az Államokban. Noha eleinte a dianikusokat  egyöntetűen radikális  leszbikusokként azonosította a közvélemény, ez korántsem volt így. Zsuzsanna követői nemi affinitástól függetlenül a női misztériumokat, a női élet teljességét, s az Istennő hatalmát ünnepelték. Hitgyakorlatuk sajátos vonása, hogy csak nők léphettek be a gyülekezetekbe, s kizárólag az Istennőnek hódoltak. A gyülekezetet a Főpapnő vezeti, s az újonnan csatlakozók - szemben a másutt szükséges egy év, egy nap tanulóidővel - azonnal a csoport teljes jogú tagjaivá válnak. A rítusaik a hagyományos wiccához hasonlóak, ám a férfi szerepeket (a Főpap helyét) is nők veszik át. Egyetértenek a 'ne árts' paranccsal, de alkalmaznak megkötő-elhárító-védekező mágiát a nők elnyomásának, erőszakos bántalmazásának orvoslására.
Zsuzsanna közel 10 éven át vezette kovenjét, ezalatt oktatott, papnőket avatott, megnyitotta az első női spiritualitás boltot Venice-ben, Kaliforniában, s önerőből kiadta a dianikus wicca klasszikus szövegkönyvét, az azóta (hajszálnyit eltérő címen) többszöri utánnyomást megért "The Feminist Book of Light and Shadows" - t.
1975-ben perbe keveredett, mivel egy álruhás rendőrnő letartóztatta jóslásért. A jövendőmondást a város törvényei tiltották, így ügye bíróság elé került, s végül 300 dollárnyi bírságot plusz próbaidőt szabtak ki rá. Ekkor a további praktizálás helyett Zsuzsanna oktatni kezdte a tarot-olvasás és egyéb jövendőmondó módszerek mikéntjét. Idővel aztán a tiltó törvényt eltörölték, s megnyílt az út a gyakorlat számára.
Az 1980-as évek elején Zsuzsanna Oaklandbe költözött, minthogy a los angelesi szennyezett levegő megbetegítette. Boltját és kovenjét Ruth Barrettre és egy másik papnőre hagyta, ő maga pedig új kovent alapított, Laughing Goddess néven. A gyülekezet nem maradt stabil, ám Zsuzsanna tovább folytatta oktatói, írói, szónoki, nőjogi aktivista tevékenységét. 
Mindmáig San Francisco körzetében él, immár 10 könyv, egy előadás és két oktató CD gazdagítja publikációi sorát; támogatja a Dianikus Online Egyetemet, folytatja rituálék vezetését és a tanítást, workshopokat tart, cikkeket ír, s sokáig egy kábélműsort vezetett '13th Heaven' címen. Igazgatója a Női spirtualitás fórumának, szponzorál istennő-fesztiválokat, online tanulócsoportokat és az évi spiráltáncot Samhain idején. Látomása a 'Globális Istennő Tudatosság" kiteljesedése, - vagyis hogy felismerjük, minden ember egy anyától született, méghozzá a Föld bolygótól - s ennek megfelelő szeretettel, tisztelettel bánjunk vele. Kívánom, hogy így legyen.


(forrás: http://annwn.vndv.com - átdolgozta: Hulló Eső)

(vissza)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése