2011. november 13., vasárnap

libanap

Igaz, hogy Márton napja elmúlt, ám mivel sokfelé - így mifelénk is :) - a hétvégén ülik meg, talán még időszerű előhozakodni néhány, a jeles alkalomhoz fűződő népszokással, hiedelemmel Természetesen az időjóslással kezdjük, amely  kétségkívül az egyik leggyakoribb ünnepi folklórelem. Úgy tartják, ha az elfogyasztott liba mellcsontja hosszú és fehér, kemény tél várható, ha viszont rövid és barna, locsogós-sáros. A következő idézetek a wikipédiáról származnak:
  1. Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
  2. Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
  3. Ha Márton napján a lúd jégre áll, karácsonykor sárba jár. 
  4. Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton borongós tél
  5. Baranyában azt tartják, hogy márciusban olyan lesz az idő, mint a Márton-napi. Mivel ez a nap többnyire ködös, esetleg havas, a baranyaiak azt mondják: „Eljött Márton szürke lovon.” „Márton fehér lován nyargal.” 
Persze nem szabad megfeledkeznünk a bőségvarázsló hagyományokról sem. Ezzel kapcsolatban maradtak fent a következő rigmusok: 
  1. Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van!
  2. Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, bikessiget, lölkünknek üdvössiget! 
A libafalásról pedig annyit, hogy " Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik." Egyszóval, remélem, gondoskodtatok a pecsenyéről :). 
Áldás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése