2011. november 19., szombat

rossz halottak

Ha jól értelmezem, Pócs Éva a legtöbb megszállottság-jelenség (legyen az boszorkány, démon, tündér, lidérc vagy egyéb moralény általi) archetípusának a halotti megszállottságot tartja. Szerinte a néphit alaprétegében a rosszá váló ősök, gonosz kísértetek domináns szerepet töltenek be. 
Elsőre idegenkedtem a felvetéstől; úgy éreztem,  mai tudatosságunk már meghaladta ezt a félelmet. Nos, frászkarikát. Nemhogy a múltban, de mind a mai napig elevenen él bennünk a rossz halottaktól való rettegés. Elég csak a futószalagon gyártott horrorok tömegeire gondolni: hányban és hányban jelennek meg bosszúszomjas, kegyetlen, őrjöngő kísértetek, s hányban és hányban válik az életében szeretett, jólelkű személy halála után gonosszá?! Úgy tűnik, ez az idea az egész emberiség kollektív tudatalattijában ott lappang. Különösen azt a változatát tartom figyelemreméltónak, amikor a halálból visszatérő egyén személyisége drasztikus változáson esik át. Mintha az elmúlás nem csak földi testünket, hanem hajdanvolt énünket is eltorzítani, megsemmisítené. A lét legnagyobb misztériuma, a legkatartikusabb állapotváltozás, a halál végérvényesen megmásítja az embert, s ezt az átalakulást más törvények uralják, mint a földi életet. A jelenség talán nem általános érvényű - bizonyos speciális esetekhez kötődik, például nem megfelelő temetés, sírhely megzavarása, satöbbi - , s valóban nagyon mélyre nyúlik fajunk emlékezetében. Talán az egyik legősibb félelmünk - amely mindmáig, még a modern nyugati városi kultúrában is érezteti hatását. Évről évre láthatjuk aktualitását Samhain - egyszóval Halloween - idején, hiszen az angolszász országokban divatozó jelmezmánia előfutára épp a holtakat megszemélyesítő - kiengesztelő maszkajárás volt.
Hát nem lenyűgöző, hogyan találnak maguknak helyet a régi hiedelmek ebben a steril, racionális, józan szép új világban :)?.Miközben azt gondoljuk, a felvilágosodott tudomány korát éljük, csak nem tudjuk levetkőzni magunkról a múlt hiedelmeit. Még szerencse; különben egészen elfelejtenénk, kik is vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése