2011. november 29., kedd

embernek ének őrzi az időt... (VII) - damh the bard

Damh (született Dave Smith) kicsiny gyermekkorától kezdve a zene megszállottja. Nyolcévesen kapta első gitárját, s vele együtt az első leckéket az ír folkmuzsikából Tim O'Leary-től: 11 évesen már önálló koncertet adott. Kamaszkorában különböző rockbandákban zenélt, köztük a Londonban rendszeresen fellépő Targa-ban, amely önálló koncertet is adott a Marquee Klubban. 
A 90-es években a Bárdok, Költők, Druidák Rendje énekmondóvá képezte ki, s ekkortájt találta meg művészi kifejezésmódját a népzenén keresztül, méghozzá a "misztikus folk'-ot játszó Spiral Castle formációban. Az együttes állandó fellépője volt a '90-es évek pogány fesztiváljainak, így a Nemzetközi Pogány Szövetség (PFI - Pagan Federation International) konferenciájának is. 
2000-ben Damh kivált a csapatból és megkezdte szólókarrierjét. Ezt követő önálló albumai kiváló fogadtatásra találtak mind a rajongók, mind a zenekritikusok részéről. 
Damh inspirációját az ősi ír és brit legendák, mondák világából meríti, Arthur királytól Taliesin történeteiig, a Mabinogitól a brit népmesékig. Küldetésének tarja, hogy ezek szellemiségét, mondanivalóját híven tolmácsolja a hallgatóságának, hogy azok jobban megértsék szülőhazájuk mítoszait. Dalait a tartalmas szóképeken és fülbemászó hangzásokon túl gyakran színezi szívmelengető humor. Szerte a kontinensen, Észak-Amerikában és Ausztráliában is koncertezett,s persze otthonában, az Egyesült Királyságban is lelkes rajongótábora alakult ki.
Hogy hova repít bennünket muzsikája? Ahogy weblapján olvashatjuk,  oda, ahol a tündérek lejtik táncukat Nyárközép éjjelén, ahol a fák megszólalnak, ahol az üreges dombok Annwn birodalmába vezetnek. Ahol az Istennő lovagol, s vezet bennünket a mágia ösvényein, s ahol az erdő árnyai közül az ősök Szarvas Istene szólít bennünket.
Hunyjátok le a szemeteket, és hagyjátok, hogy a zene elsodorja a lelketeket e varázslatos vidékre.

Albumai: 
Herne's Apprentice - 2002
The Hills they are Hollow - 2003
Spirit of Albion - 2006
The Cauldron Born - 2008
Tales from the Crow Man - 2009
As Nature Intended - 2010





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése