2011. december 3., szombat

az idő bűvöletében (III) - szombat

Nyelvünk szombat szava a héber 'sabbat' = megszűnés, szünet, átvitt értelemben pihenőnap kifejezésből ered. A zsidók számára, akik a hetet a vasárnaptól számolták, szombat, a teremtés hetedik napja volt az Úr által kijelölt és megszentelt pihenőnap. Ami azt illeti, a Szentírás ugyancsak elrettentő módon nyomatékosítja e törvény fontosságát: "Ezért tartsátok meg a szombatot, legyen az szent előttetek. Aki megszentségteleníti, az halállal lakoljon. Aki ezen a napon dolgozik, azt ki kell irtani a népéből" "Hat napon végezzetek munkát, de a hetedik napon szombatok szombatja van, szentség az Örökkévaló tiszteletére; bárki, aki munkát végez a szombat napján, halállal haljon"(Mózes II/31, 12-15, két különböző fordításból).
A szláv nyelvekben hasonló hangzású variációit találjuk (bolgár - събота [etsd: kb. subota], cseh, szlovák és lengyel sobota, horvát és szerb subota, macedón Сабота [Sabota], orosz [és tőle egy 'b' hanggal eltérő ukrán] суббота [ejtsd: subbota]). Olaszul, spanyolul és portugálul ugyancsak sabato, sábado. Lettül és litvánul nemes egyszerűséggel 'sestdiena', illetve šeštadienis, azaz a 'hatodik nap'. Skandináv neve ('lørdag') mosolyt csal az arcunkra (nem bírom megállni irónia nélkül), jelentése ugyanis "fürdésnap". Khmm, izé, hagyjuk.
A nyugat-európai nyelvekben a szombatot Szaturnusz isten tiszteletére keresztelték annak, ami (angol: saturnday, német: Samstag, francia: samedi, latin: dies de Saturni, holland: zaterdag). Kedvező nap a meditációra, a szellemekkel történő kommunikációra és az előző életek kutatására. Ugyancsak jó alkalom a mágiára, különösképp a védekező varázslatok tekintetében (megkötés, kötelezés, elhárítás, kiűzés, visszafordítás, akadályozás, átkozás). A hozzá kapcsolódó fogalmak köre igen tág és csak üggyel-bajjal csoportosítható. Ide tartoznak  a vám, akadályok, határok, doktrínák, bebörtönzés, gátlások, szabályok, korlátok, feltételek; az adósság, pénzügyek, beruházás, vállalkozás, karrier, közös finanszírozású bizniszek, anyagi javak, stabilitás, készpénz, végakarat, matematika; a hatóság, törvénykezés, igazságosság, karmikus rend, védelem; az önfegyelem, koncentráció, óvatosság, elkötelezettség, motiváció, áldozat, veszedelmek, viszály, veszteség, önbecsülés, felelősség, akaraterő, bölcsesség, kitartó és kemény munka; a halál, (gyilkosság) átalakulás, befejezés, lezárás, elválás, vég, temetés; a bezártság kapcsán az épületek, házak, intézmények, mozdulatlanság. A lelkiélet vonatkozásában a megértés, felfedezés, félelmek, szabadság, türelem, béke, relaxáció, pihenés, lelki képességek, pszichikus önvédelem, negatív gondolatok (és azok semlegesítése), reinkarnáció, megtestesülés, karma. S persze nem szabad megfeledkeznünk a vízvezetékekről (igen, nem vicc, a fentiek közé csöppenve ott szerepelt a "plumbing" szócska. Igyekszem hozzá valami magasztos asszociációt találni, de egyelőre nem jutott eszembe egyéb, mint én és az unokanővérem, amint tízévesen felfirkáltuk a házban futó fűtéscsövekre a "Styx" szócskát:)).
A szombat szerencsét hoz a bűnügyi nyomozásban, gyilkosságok felderítésében, a bűnösök bíróság elé állításához, elveszett tárgyak és személyek fellelésében, s az ellenségeinkre irányuló lépésekhez. Jó nap az ügyészek, köztisztviselők, a büntetőjogi apparátus alkalmazottai számára - no meg a vízvezetékszerelőknek:).
A testben a csontok, fogak (ezért e nap tevékenységi körén belük a fogászati kezelésre, fogász szakmára is ki kell térnünk), gyökércsakra, fogyatékosságok kapcsolódnak hozzá; csakúgy, mint a betegségek leküzdése.
Költői szabadsággal élve úgy foglalnám össze, hogy a szombat üzenete az, hogy törjünk ki a gátlásaink mögül, semlegesítsük az életünket roncsoló negatív hatásokat, ismerjük fel a korlátainkat, küzdjük le az elénk tornyosuló akadályokat, hozzuk napvilágra a lelkivilágunkat emésztő "bacilusokat", s úgyszintén a testünket támadókat, hogy aztán legyőzzük őket; hárítsuk el az ártalmas befolyást, kössük meg a negatív energiákat, találjuk meg elveszett tárgyainkat (vágyainkat?) - és persze szereljük meg a csöpögő vízcsapokat :).

További megfelelések:
Szín: elsősorban fekete, továbbá sötétkék, sötétbarna, szürke, sötétszürke, indigó, sötétlila, piros, fehér, sárga 
Szám: 6, 7
 Fém: ólom 
Jelképek: fekete ruha, mankó, horog, sarló
Ásványok, kövek: ametiszt, szén, gyémánt, labradorit, láva, mágnes, ónix, obszidián, habkő, füstkvarc, zafír, türkiz
 Állatok: denevér, fekete macska, varjú, sárkány, disznó, bagoly, holló, tigris 
Növények: éger, bazsalikom, martilapu, kukorica, ébenfa, fenyő, bürök, beléndek, jácint, írisz, boróka, mályva, mandragóra, moha, nadragulya, fekete orchidea, árvácska, petrezselyem, gránátalma, mák, szezámmag, sisakvirág, csalán, kakukkfű, citromverbéna, mezei zsázsa 
Füstölő: kénkő, copal (?), tömjén, gyömbér, ginzeng, mirha, pacsuli, rozmaring, és minden aromás gyökérféleség.  
Istennők: Ceres, Kübele, Démétér, Durga, Gaia, Hel, Flolda, Nammu, Nana Buruku, Nornák, Oshun, Ran, Rhea, Skadi, Tellus, Vesta,Yemaya 
Istenek: Baron Samedi, Bran, Kronosz, Dagda, El, Hádész, Herne, Jehova, Lava Ailek, Loki, Mimir, Ninib, Ninurta, Odin,Ozirisz, Pán, Pluto, Szaturnusz, Set, Shani (szerepelt itt még egy 'Seater', akit a Google nemes egyszerűséggel "Férőhely"-nek fordított - második próbálkozásra pedig "Kétüléses"-nek. Nem találtam semmi nyomát, hogy kicsoda-micsoda ő, így csak zárójelben említeném meg.) 
Megidézhető még: Agiel, Cassiel, Machatan, Orifiel, Uriel







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése