2011. december 16., péntek

télközép - ahogy ma ünnepeljük

A modern pogányok számára a Yule a fény visszatérésének ünnepe. A wicca mitológia, ha szabad ugyan ezt a kifejezést használni, e napon a Napgyermek világrajöttét, a Szarvas Isten, a Nagy Atya visszatérését ünnepli. Az angolszász-kelta  hátterű, újpogány mondavilág az év napos, meleg és termékeny szakaszát képviselő Tölgykirály és sötét, hideg és halódó természetet megtestesítő Magyalkirály harcáról emlékezik meg. Tölgykirály ezúttal diadalmaskodik Magyalkirály felett, s uralmával hosszabbodásnak indulnak a nappalok. 
A Yule sajátos kettősségét mutatja, hogy míg a fény diadalának ünnepe, egyben a sötétség mélypontja is. Ez az év leghosszabb, legkietlenebb éjszakája, mikor a homály feneketlennek tűnik, s elnyel mindent. Hogy ellensúlyozzuk hatalmát, s emlékezzünk az élet elpusztíthatatlanságára, örökzöldekkel díszítjük az otthonunk (a téli napforduló idején már az ókori Egyiptomban is zöld pálmaágakkal ékesítették a lakást), és tüzeket ébresztünk (legyen szó adventi koszorúról, karácsonyi izzófüzérről vagy Yule-tuskóról). 

Megfelelései:

Jelentéstartalom: újjászületés, befelé fordulás, önvizsgálat és belső megújulás, a sötétségben felragyogó fény, átalakulás, inspiráció
Kapcsolódó varázslatok: béke, harmónia, családi, emberi kapcsolatok megerősítése, önmagunk átformálása, meditáció, lelki egyensúly.
Színek: piros, zöld, fehér, ezüst, arany 
Ásványok: kék és vörös cirkon, türkiz, szerpentin, peridot, rubint, gyémánt, vérkő, macskaszem
Szimbólumok és dekorációk: csengők, Yule-tuskó, fagyöngy (amely az egész évben védelmező hatást fejt ki. A jövő évi Samhain ünnepén gyújtott tűzben égessük el.), koszorúk (szárított virág, szalma tobozokkal, dióval, fenyőágakkal), kerék,- és napszimbólumok, fahéjrudak, narancs és alma, Yule-fa (vagyis karácsonyfa), magyal, borostyán, fenyőgallyak (egyéb örökzöldek). Ami a Yule-tuskót illeti, anyaga legyen nyír, kőris vagy tiszafa, s lehetőleg ne vásároljuk. A napforduló előestéjén gyújtsuk meg, s fénye mellett virrasszuk át az éjszakát. Más hagyomány szerint az ünnep mind a tizenkét estéjén lángra kell lobbantani (ha nem is minden alkalommal ugyanazt a rönköt).
Füstölők és olajok: amerikai viaszbokor, fenyő, cédrus, rozmaring, boróka, tömjén, szantálfa, mirha, szerecsendió, sáfrány, fahéj, télizöld, kúszó fajdbogyó
Élelmiszerek: dió, mogyoró, alma, körte, narancs, köménymagos édességek, forralt bor, (forralt) almabor, sült pulyka, sertés (emlékezve a Yule-vadkanra vagy Yule-bakra), libahús, sonka, szegfűszeges-mézes sütemények, gyömbéres csemegék, alma,- rózsa,-hibiszkusz,-narancs,-gyömbértea, fatörzstorta, gyümölcstorta, szárított-aszalt gyümölcsök.
Növények: magyal, fagyöngy, rozmaring, tölgy,  fenyőfélék és tobozaik, borostyán, mikulásvirág, karácsonyi kaktusz, szentelt bogáncs, moha, zsálya, cickafark, kamilla, fahéj, mirrha, viaszbokor
Állatok: rénszarvas, szarvas, egér, ló, medve, kecske, vaddisznó, mókus, Yule-macska
Istennők: Athéné, Minerva a Nagy Anya, Befana (egyfajta jótékony boszorkány; Olaszországban ő hozza a karácsonyi ajándékot), Hekaté (a sötétség asszonya, görög) Holda (germán), Ízisz, Hathor (egyiptomi), istennőhármasságok, Tonazin (mexikói), Ixchel (azték), Bona Dea (római), Földanya, Ops (római Szent Anya), a Hókirálynő, Hertha (német), Freya (norvég) 
Istenek: Dionüszosz , Szaturnusz (római), Kronosz (görög), Hórusz/Rá, Ozirisz (egyiptomi), Mithrász (perzsa), Balder (norvég), Odin, Frey (teuton), Magyalkirály (kelta), Sol Invicta (a győzhetetlen Nap), Janus (a kapuk és kezdetek istene), Marduk (babilon), Télapó, Szarvas Isten
Keresztény kontaminációjú alakjai: Szent Luca, Szűzanya, Jézus, Éva   
Szellemlények: Yule-manó (Jultomten), tündérek, vihartündérek, téli fatündérek (a paganpages szerint trollok, főnixek és görög káoszl-szörnyek is:))

Örömökben gazdag készülődést és áldott, békés ünnepet mindannyiótoknak!
Eső 


Források:
Paganpages
Annwn
Andi oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése