2011. december 14., szerda

az idő bűvöletében (VIII) - szerda

A magyar szerda szó szláv eredetű (ld. belorusz cерада,  bolgár сряда, cseh és szlovák středa, horvát srijeda, lengyel środa, macedón, orosz, szerb среда, szlovén sreda, ukrán середа) s a "közép" kifejezésre vezethető vissza (ugyancsak a németek Mittwoch, finnek keskiviikko és az izlandiak miðvikudagur szava). Lettül és litvánul nemes egyszerűséggel a "harmadik nap" megnevezést kapta., míg portugálil 'quarta-feira', azaz negyedik ünnep. A latin nyelvekben (illetve mindazoknál, akik átvették tőlük e szót) Merkúr istent eleveníti fel (francia: mercredi, olasz: mercoledi, katalán dimecres, spanyol: miercolés, albán e mërkurë, román miercuri, walesi: Dydd Mercher). Európa északi népeinél e nap kapcsán Odin (Wotan) áll a központban: angol - wednesday, dán, norvég és svéd onsdag, holland woensdag. Az ír Céadaoin -meglepő módon- annyit tesz: 'az első böjtnap'.
Odin, az Ászok ura bölcsességéről, ravaszságáról, műveltségéről híres. Csillapíthatatlan ismeretéhsége, tudásvágya kielégítésére érdekében fél szemét Mimirnek áldozta, hogy ihasson az Yggdrasil gyökerei közt fakadó forrásból. Kilenc napon és éjen át lógott a Világfán saját dárdájával átdöfve, hogy szenvedése árán megszerezze a végső tudást; hollói, Húgin és Múnin (Emlékezet és Gondolat) pedig nap mint nap szállítják neki a híreket a világ minden szegletéből.
Már neve is beszédes, hiszen gyöke ( 'ōðr') egyaránt kapcsolatban áll a harag, ingerültség és a költészet, elme szavakkal. Odin rendkívül sokoldalú: a háború, vadászat, győzelem és halál éppúgy fennhatósága alatt áll, mint a költészet, a mágia, a jövőbelátás és a bölcsesség. Merkúr (avagy Hermész), a hírvivő szintén közismert fortélyosságáról, eszességéről és szónoki képességeiről. 
Mindezek tükrében a szerda kiváló alkalom a jóslásra, asztrológiára, alkímiai tevékenységhez, a múlt, a jelen, a jövő folyamatinak feltérképezésére; szerződések aláírására, háborúk megnyerésére, szellemek megidézésre, az isteni akarat előtti meghajlásra, hirdetések feladására, tervek megvalósítására, zárak megnyitására, fémekkel kapcsolatos munkákra. 
Ide kötődnek bizonyos kereskedelemmel kapcsolatos fogalmak: költségvetés, üzlet, pénz, reklám, szerződések; továbbá a kommunikáció számos ága (írásbeli, elektronikus, szóbeli, telefonon keresztül történő), valamint az ékesszólás, nyelvtudás, nyelvtanulás, újságírás,  szerkesztői munka, önkifejezés, kreativitás. Önmagunk fejlesztéséről, a belső erő, a türelem, a béke, a nyitott észlelés, az állhatatosság és céltudatosság fontosságáról sem szabad elfeledkeznünk. Hozzá kacsolódik a tudomány, tanulás, felsőoktatás, memória, logika, értelem, intelligencia, (kísérletező) elme, a bölcsesség, a mentális tisztaság, az elmélkedés, a misztikus betekintés, gondolkozás-megértés, (szellemi) gyermekkor. Meg kell emlékeznünk a művészetekről is - elsősorban is a költészetről, zenéről, a keresztutakról, fogós problémákról, nehézségekről, valamint az évszakokról és égitestekről is. 
A szerda szerencsés minden tevékenységhez, amely könyvelőkkel, kereskedőkkel, szerkesztőkkel, hirdetőkkel, kritikusokkal, újságírókkal, a nyilvános médiával, pedagógusokkal, értelmiségiekkel, tudósokkal, írókkal, képzőművészekkel, utazókkal, irodai dolgozókkal, rokonokkal-testvérekkel, fiatalokkal, szomszédokkal, költőkkel, szenvedélybetegekkel (emlékezzünk csak Odin akoholizálására :)) kapcsolatosak. Jó alkalom konzultálni az ügyvédeinkkel, alkalmazottakat felbérelni, gondoskodni a nálunk szegényebbekről, meglátogatni valakit, levetkezni a (feles) gazdagságot.
A szervezetet illetően a gyógyulás, a függőségek, a mentális betegségek és a (nemi) önmegtartóztatás kapcsolódik a szerdához.
Ha e napon kívülről befelé irányuló mozdulatokkal lemossuk a küszöbünket, azzal bevonzhatjuk az életünkbe mindazt, amire vágyunk. 

További megfelelések:

Szín: fekete, világoskék. barna, szürke, zöld, bíbor, narancs, őszibarack, lila, piros, ezüst, türkiz, lila. fehér, sárga; alapvetően a narancs a leghangsúlyosabb közülük.  
Száma: 3, 5
Fém: higany 
Talizmán, tárgyi szimbólum: guzsaly, rúd, rúnák, irizáló ruhák
: moha-ametiszt. vérkő, smaragd, hematit, lapis lazuli, mágnes, gyöngy, rubin, zafír, szodalit, minden kék kő 
Állatok: medve, kutya, szarka, hattyú, menyét 
Növények: mandula, amerikai viaszbokor, kamilla, cseresznye. fahéj, indás impó, szegfűszeg, martilapu, gyömbér, mogyoró, mogyoró, jázmin, levendula, köles, tölgy, borsmenta, télizöld. rozmaring, zsálya, orbáncfű, édes borsó, tamarind, citromverbéna, orgona
Füstölő: kasszia, cédrus, fahéj, szegfűszeg, tömjén, jázmin, levendula, öntött, menta, rozmaring, zsálya, szantálfa. sztórax, szárított-porított citrus gyümölcshéj és minden aromás kéreg, faféleség és termés. Istennők: Carmenta, Hekaté (Queen of Crossroads), Hel, Istár, Ma'at, a Morrigan, Niké
Istenek: Anubis, Bragi, Elath-Iahu. Enki, Garuda, Hermész, Maximon, Merkúr, Nebo, Odin, Shango,Ullr. Vishnu,Wayland. Woden







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése