2011. december 19., hétfő

boszorkánykert (V) - ilex aquifolium

Ilex aquifolium - közönséges magyal 

Rendszertani besorolás: a kecsekrágófélék (Celastrales) rendjén belül az Aquifoliaceae (magyalfélék) családjának tagja.
Botanikai jellemzés: évelő, kétszikű, fás szárú, közepes (-8 m) termetű cserje. Kérge sima, szürke, fiatal hajtásai zöldek. Egyszerű, bőrnemű, 3-6 cm átmérőjű sötétzöld levelei  rövid nyelűek, keresztben átellenesek; alakjuk tojásdad, szélük hullámosan fogas, a fogak tüskékben végződnek. Levélhónalji virágai a porzósak háromtagú bogernyőben nyílnak, a fehér termős virágok magánosan állók. Termése közel 1 cm hosszú piros, csúcsán bemélyedő bogyó, amely MÉRGEZŐ. Magvait a madarak terjesztik. Az első fagyok beálltával a gyümölcs megpuhul, és fontos táplálékul szolgál a tollasoknak, akiket erős hatású alkaloidjai nem veszélyeztetnek.
Élőhely, elterjedés, ökológiai igények: Északnyugat-Európában honos, de szerte a kontinensen ismert dísznövény. Számos kertészeti változata, kitenyésztett alfaja és fajtája kapható. Kiváló szoliternek vagy sövénynek, a metszést jól tűri, de számolni kell vele, hogy lassan nő.
(Alkalmazása a gyógyászatban: ugyan a hazai szakirodalom többnyire nem számol vele, Susan Gregg ill. Lesley Bremness megemlíti, hogy a leveléből főzött tea hurutoldó, köhögéscsillapító; s használták volt bronchitis, tüdőgyulladás, influenza, mellhártyagyulladás,  himlő kezelésére. Ha a leveleket két napig ecetben áztatjuk, majd porrá törjük, készíthetünk belőlük borogatást a lenmaglisztes borogatás mintájára. Hatóanyagai: rutin, ursolsav, ilexsav, kávésav, ilicin, kevés teobromin, kb. 10% gyanta; hatása: diureticum, diaphoreticum.)
A magyal a mágiában: a Mars hatása alatt áll, a Bak, a Skorpió és a Kos csillagjegy tartozik hozzá.
- megvédi az otthonunkat
- jó szerencsét hoz
- kiegyensúlyozó erőt képvisel
- segít azt az életet élni, amiről álmodtunk.
Az ágyunk fölé akasztva víziókat, sokat jósló álmokat hoz. A falra aggatva elhárítja a váratlan meglepetéseket.
Az ősi időkben a druidák becses növénye volt, a mai modern korban (legalábbis Európa nyugati részén) Karácsony idején elterjedt dekorációs elem, az élet megújulását szimbolizálandó. Japánban újévkor szokás a lakáson kívül valahova felakasztani, hogy elijessze a gonosz lelkeket.
Angol neve (holly) valószínűleg az angolszász holegn-ből ered, melynek jelentése 'szent' (vö a mai angol köznyelv holy=szent szavával). Zsebben magunkkal hordozva távol tartja a negatív energiákat. Egyedülálló lányoknak, nőknek tanácsos egy szál magyalvesszőt kötözni az ágyukhoz, mivel az megóvja őket attól, hogy boszorkánnyá váljanak (nos, ezzel már elkéstem :)). 
A magyal varázsereje segít azokon az embereken, akiket irigység, féltékenység, utálkozás, negatív életszemlélet gyötör. A helyreállított egyensúlyt, irányt, a feltétel nélküli szeretetet jelképezi, valamint az érzelmi zűrzavaroktól való elkülönülést. A legmélyebb sötétség közepén az életerő szimbóluma. Kiegyensúlyozott erőt hoz, amely pozitív tettek felé vezérel. A negatív érzelmek, mivel zűrzavart indukálnak bennünk, nagyban gyengítik életerőnket. Káros gondolatmintákat hoznak létre, amelyek kihatnak a testre és betegségeket okoznak. Ha ezt tudatosítjuk, könnyebben felülemelkedünk rajtuk, ily módon pozitívan befolyásolva mások és önmagunk életét. A magyal arra biztat, hogy fejezzük ki érzelmeinket, hozzuk a mélyben rejlő elfojtott feszültségeket felszínre, hogy megoldást találhassunk. A benne lüktető életerő az akarat tüzét szimbolizálja, ami felébred a lelkünkben és tettekre sarkall. Kitűnő gyógyír bosszúálló gondolatok, gyanú, irigység, féltékenység, gyűlölet kontrollálására, túlérzékenységre, ingerlékenységre, azoknak, akik mindenben és mindenkiben hibát keresnek és találnak, - még akkor is, ha ezek az érzések csak belülről emésztik az illetőt. A magyal segít napvilágra hozni őket, és helyreállítani az egyensúlyt. Serkenti a pozitív életerő áramlását, hogy túlléphessünk a negatív érzelmeken, újra megtanuljuk szeretni és elfogadni önmagunkat és másokat. A feltétlen szeretet és együttérzés irányába vezérli a tetteinket, és segít elhatárolódni az érzelmi zűrzavaroktól. Különösen hathatós akkor, ha olyasvalakire irányul a varázslatunk, gyógyító imánk, energiafókuszálásunk, akivel érzelmileg nehezen tudunk összhangba kerülni.
Összegezve: e növény jelentéstartalma, mágikus vonatkozásai kiválóan illeszkednek a karácsonyi-télközépi ünnepkör eszmei tartalmához. Kívánom, hogy a ti otthonotokba, életetekbe is hozzon szeretet, örömet, áldást, békességet!



Források:

Bremness, Lesley: Fűszer,-és gyógynövények (Panem Kft, 1995)
Boszikönyvek
Gregg, Susan: The Complete Illustrated Encyclopedia of Magical Plants (Fair Wind, 2008)
Szabó László: Gyógynövények A-tól Z-ig 
Webster, Richard: Flower and Tree Magic (Llewellyn, 2008)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése