2011. december 9., péntek

boszorkánykert (III) - salvia officinalis

Salvia officinalis - orvosi zsálya (kerti zsálya, zsálya, kakastaréjfű)


Rendszertani besorolás: a Lamiales (árvacsalán-félék) rendjén belül a Lamiaceae (ajakosvirágúak) családjának tagja. Három alfaja: Salvia off. ssp. lavadulifolia (keskeny-lándzsás, max. 3 cm hosszú levelek, tömör álfüzér szinte ülő virágokkal), Salvia off. ssp. minor (hosszabb, 4-7 cm-es, 1-2 cm széles levelek rövid nyéllel, virágok hosszabb virágkocsányon helyezkednek el.) és a ssp. major (az előzőekénél nagyob, 5-10 cm hosszú és 3-5 cm széles levelek, méretesebb, rövid nyélen ülő virágok).
Botanikai jellemzők: évelő, fásodó tövű félcserje. Mélyre hatoló gyökerei erősen elágaznak. Szürkésbarna szára 50-80 cm, (idősebb korban) dúsan elágazó. Fiatal hajtásai lilásibolya színnel futtatottak, ezüstfehér pehelyszőrrel borítottak. Az alsó levelek nyelesek,  felsők ülők; hosszúkás-tojásdad vagy lándzsás alakúak, hamvaszöldek, szürkésfehér-gyapjasak, szélül finoman csipkés. Liláskék, rózsaszín vagy fehér pártájú virágai kettő-hármasával álörvökbe tömörülnek, s 5-8 álörv építi fel az álfüzért. Idegenmegtermékenyülésű.  Termése 2-3mm hosszú és 2 mm széles, vörösesbarna, gesztenyebarna makkocska, látható köldökfolttal.
Ökológiai igények, elterjedés, élőhely: a Földközi-tenger északi partvidékének (Dalmácia, Montenegro, Hercegovina) karsztos területein honos, melegigényes, szárazságtűrő, inkább bazifil. Kedveli a gyorsan melegedő, levegős, meszes, középkötött talajokat. A fagyra közepesen érzékeny, a hótakaró nélküli mínuszokat megsínyli. Déli fekvésű, napos, védett, száraz termőhelyre érdemes ültetni. Hazánkban sokfelé megered; a nyirkos, nedves, tömődött, hideg öntés,- és agyagtalajok, lápi talajok, valamint a szélsőséges kémhatású (pl szikes) vagy rossz szerkezetű és tápanyagszegény (pl. futóhomok) termőhelyek kivételével. Közvetlen felhasználásra levelét gyűjtjük, de a leveles hajtásokból illóolajat is nyerhetünk.
Drog: Salviae folium, Aetherolem salviae
Hatóanyagai: 1-2.4% illóolaj (afa,-és béta tujon [30-50%], borneol [6-14%], cineol [10-15%], kámfor [6-10%], pinén [1-2%]). Továbbá: cseranyagok, glikozidák, flavonoidok, keserűanyagok, gyantaféleségek (fumrásav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsavak, klorogénsav, nikotinsav, nikotinsavamid, viasz, fitoncida, stb). A béta-tujon feltételezhetően rákkeltő hatása miatt újabban az ezt kisebb mennyiségben tartalmazó taxonok kerültek előtérbe. Az említett alfajok közül a ssp. lavandulifolia illóolaja nem tartalmaz tujont. 
Farmakológiai hatás, felhasználás: gyulladáscsökkentő, izzadáscsökkentő, hasfogó, összehúzó, antibiotikus. Vizes kivonata hidegen fogyasztva a pajzsimirigy-túlműködés okán vagy az idegrendszer kiegyensúlyozatlansága miatti fokozott izzadás esetén hatásos. Teája, szeszes kivonatai öblítőszerként használatosak a szájnyálkahártya, - fogíny, - garat gyulladásos tünetei esetén. Aranyérbántalmak orvoslására szolgáló gyógyfürdő alapanyaga. 
A zsálya a mágiában: férfias jellegű, levegő elemű, a Jupiter uralma alatt áll. Istenei: Shango, Eleggua, Obatala, Orunta. Asztrológiai jegyek: Halak, Nyilas (Vízöntő, Ikrek, Mérleg). 
Attribútumai közül A.J.Drew elsősorban tisztító erejét, Gerina Dunwitch védelmező hatalmát, míg Susan Greenwood bőséget, bölcsességet és hosszú életet nyújtó oldalát emeli ki. Az említett forrásokban találkozhatunk a hozzá fűződő népi praktikákkal, folklórhiedelmekkel és különféle receptúrákkal is. 
Mágikus értelemben is gyógyító-tisztító hatású. A testi-lelki egészség érdekében alkalmazzuk, különösen a tél során (egyébiránt az őszi napéjegyenlőség, valamint a téli napforduló ünnepének egyik növénye, s Samhainhoz, a tél kezdetéhez is kötődik). A lakásban felakasztva jólétet, bőséget hoz a (képletes) ínség idején. Ha elérkezik a tavasz, és a növényen megjelennek az új hajtások, az otthonunkban levő régieket égessük el a kandallóban a gazdag eljövendő évért. Májusban fogyasztott levelei a hiedelem szerint hosszú életet adnak. A téli ételekhez fűszerként használva a kényelem és biztonság érzetével ajándékoz meg bennünket. 
Füstölőszerként a lakhely védelmét, megtisztítását szolgálja. A meditáció során segít intuícióra lelni, jövőbe látni. A rituális tér előkészítésére is kiváló, például rozmaringgal kombinálva. Samhain idején füstöljünk egy rész zsályát egy rész borsmentával, egy rész tömjénnel és egy rész gummi arabicum-mal. Illóolajként ugyanezt az összeállítást a következő arányban alkalmazzuk: 8 csepp borsmenta, 6 csepp zsálya, 6 csepp tömjén, fél uncia alapolaj. Fürdőbe egy rész zsályát, két rész borsmentát és egy rész fekete ürmöt tegyünk. 
"Halak" fürdőhöz egy rész zsálya, egy rész szerecsendió és egy rész szasszafrász ajánlott. "Nyilas" olajkeverékbe 6 csepp zsályát, 6 csepp narancsot, 3 csepp szegfűszeget, 6 csepp szentperjét és fél uncia alapolajat elegyítsünk. "Jupiter" olajhoz 9 csepp borókát, 6 csepp szegfűszeget, 6 csepp szerecsendiót, 3 csepp fenyőolajat, 3 csepp zsályát és fél uncia olívaolajat használjunk. A levegő elemnek, vagy a keleti iránynak szentelt, azok jegyében lezajló szertartások előtti rituális fürdő vizébe két rész zsályát, egy rész rekettyevirágot és egy rész ánizsmagot áztassunk.
A magunknál tartott ("carrying sage on your person - szó szerint: magunkon hordozott) zsálya segít a bölcsesség és intuíció kibontakoztatásában. 
Ha április 25.-én, déli tizenkettőkör leszakítunk kilenc zsályalevelet, jövendőbelink feltűnik a színen, vagy legalábbis látomást kapunk róla. Ugyanezt Samhain idején is eljátszhatjuk:  éjfélkor, az óra minden egyes ütésére kell letépni 1-1 levelet (s mindezt egyedül, néma csendben). Amint - az utolsó ütésre - leszakítottuk az utolsó levelet, leendő férjünk arca materializálódik előttünk.  
Zsályáról álmodni jelenthet testi-lelki gyógyulást, mágikus védelmet, vagy épp annak szükségességét - erről az álombéli körülmények árulkodnak.

Források:

Bernáth Jenő et al: Gyógy,- és aromanövények (Mezőgazda Kiadó, 2000)
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények (Medicina, 1990)
Dunwich, Gerina: Herbal Magick (New Page Books, 2002)
A.J. Drew: Wiccan Formulary and Herbal (Career Press, 2004)
Susan Gregg: The Complete Illustrated Encyclopedia of Magical Plants (Fair Winds, 2008)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése