2011. december 7., szerda

boszorkánykert (II) - valeriana officinalis

Valeriana officinalis - orvosi macskagyökér (mezei macskagyökér, baldrián, magdolnafű, balerián, valerián, macskagyökönke, hodolán, fordulófű, Szent Magdolnafű, római nárdus)

Rendszertani besorolás: a mácsonyavirágúak (Dipsacales) rendjén belül a Valerianaceae (macskagyökérfélék) családjának tagja (valójában polimorf faj[csoport]). Tudományos nevét a latin valere = egészségesnek lenni szó után kapta; magyar megnevezése a macskákra kifejtett hatására utal.
Botanikai jellemzés:évelő, lágyszárú. Életciklusának első évében áttelelő tőlevélrózsát fejleszt, majd tavasszal  nagy termetű (140-200 cm), hengeres, barázdált, belül üreges, felső részén elágazó szárat. Levelei páratlanul szárnyaltak, az alsók nyelesek, a felsők ülők, a levélszél durván fogazott. Kellemes illatú virágzata végálló (vagyis a hajtás csúcsán megjelenő), elágazó, rózsaszín vagy fehéres álernyő. Termése apró (2-5 mm hosszú és 1.3-1.5 mm széles) cseppforma, sárgásbarna kaszat, csúcsán pelyhes bóbitával. Érdemes ismernünk a növény gyökerének tulajdonságait is, hiszen ez szolgáltatja a drogot. Rövid, hengeres gyöktörzséből számos orsószerű, húsos, 15-20 cm hosszú és 2-5 mm vastag, kívül világosbarna, belül fehéres gyökér ered, amely aprítva és szárítva kerül kereskedelmi forgalomba. Könnyen felismerhető jellegzetes, markáns (sokak szerint büdös) szagáról, amely mágnesként vonzza a macskákat (azok képesek kikaparni és elrágcsálni a gyökeret; megmámorosodva dörgölőznek a növényhez, s még függővé is válhatnak :)).
Ökológiai igény, élőhely, elterjedés: mélyrétegű, üde-nedves, tápanyagban gazdag, középkötött (homokos vályog és humuszos homok-) talajokon díszlik. Hazánkban nedves réteken, kaszálókon, vízparti élőhelyeken, montán bükkösökben találjuk, elterjedési területe Európa és Ázsiai mérsékelt övi térségét öleli fel. A V.officinalis ssp. collina szárazabb lombos erdők faja.
Gyűjtendő: a növény gyökere (figyelem, a vadon előforduló [al]fajok némelyike védett!) A kereskedelemben többnyire termesztésből származó áru kapható.
Drog: Valerianae rhizoma et radix
Hatóanyagok: 0.4-0.6% illóolaj, monoterpén (főleg borneol) és szeszkviterpén ketonok, savak, alkoholok. Nyugató hatásáért korábban a valeriopátokat, ma a valerénsavat, hydrocxi,- és acetoxy valerénsavat, valerenalt, valeranont teszik felelőssé.
Farmakológiai hatás, felhasználás: (a kisebb betűmérettel írottak  bizonytalan háttérrel rendelkező adalékinformációk). Korábban köhögés, asztma, sárgaság, puffadás, emésztési zavarok, fejfájás, elhúzódó sebgyógyulás kezelésében játszott szerepet. Ma főként azért becsüljük, mert a központi és vegetatív idegrendszer nyugtatásán keresztül jótékonyan oldja a szorongást és félelemérzetet. Napjainkban, mikor a stressz gyakorlatilag népbetegség, nagy kereset mutatkozik a hangulatjavító, depressziót enyhítő készítmények után, így a macskagyökér hatóanyagait is számos gyógyászati termék (tinktúrák, száraz,- és folyékony kivonatok, boros macerátumok, tabletták) alkalmazza. A valeriopátok közül a didrovaltrát főleg trankvilláns (szorongásoldó), az izovaltrát pedig timoleptikus (szellemi működést serkentő) hatásáért kedvelt. A valtrát és acevaltrát antidepresszáns, a szeszkviterpének nyugtató és enyhe görcsoldó, izomlazító funkcióval bírnak (ezért régen menstruációs fájdalmak csillapítására is bevetették). 
Alvászavarok megszüntetésére citromfűvel és komlóval, ideges szívpanaszok kezelésére galagonyával elegyítve javallják. Én orbáncfűvel keverve szoktam inni, ami szintén elsőrendű bánatűző:) (igaz, depressziót orvosló hatása csak huzamosabb használat során bontakozik ki).
FONTOS! Minden, ami hat, árthat: ésszel használjuk:). Szélsőségesen nagy dózisban tompultságot, paralízist okozhat; nyugtatókkal, antidepresszánsokkal történő kombinálása ellenjavallt.  
Macskagyökér a mágiában: 
Víz elemű, Vénusz szent növénye, nőies aspektusú.  Istene Eleugga, istennője Yemaja. Asztrológiai vonatkozásban elsősorban a Mérleg és a Bika, másodsorban a Rák, a Skorpió és  a Halak tartozik hozzá.
- Az otthon megtisztítását és oltalmát szolgája az ajtó fölé akasztott gyökérdarab, amely nem csak az ellenséges entitásokat, hanem a természeti csapásokat is elhárítja.  Amulettként nyakban viselve vagy mojo-zsákban magunkkal hordozva megvéd a gonosztól. Párnába töltve távol tartja a rémálmokat. Megszárított hajtását faggyúba vagy olajba mártva fáklyaként használhatjuk varázslatokhoz és meditációhoz (hadd tegyem hozzá, ha egy mód van rá, ne zárt helyen kísérletezzünk vele:)) - fénye megvilágosodást hoz.
- Amulettként a nyakban viselve segít szerelemre lelni. Ha egy nő a ruhájába tűzi, vagy szekrényébe helyezi, azzal felkelti a férfiak vonzalmát (ugyan több forrásom is hivatkozott erre az információra, hogy őszinte legyek, kételyeim vannak. Lehet, hogy az instrukció nem a gyökérre, hanem a hajtásra vonatkozik.) Harmóniát és örömet hoz a szexuális életbe, megbékíti a problémás párokat, segít túllendülni a kapcsolat mélypontjain. Relaxáló  - ellazító hatása miatt masszázshoz is kiváló. A szexuálmágia egyik növénye. Ha arra vagyunk kíváncsiak, viszonzásra lel-e a szerelmünk, ültessünk egy növényt a kiválasztott személy otthonának irányába. Ha a növény arra növekszik tovább, az érzelem kölcsönös. A kertben nevelt macskagyökér harmóniát hoz a házastársak közé.
- Teaként fogyasztva mély álmot ígér, segít a rituális megtisztulásban.
- Veszekedés, konfliktus feloldására is alkalmas. Családi feszültségek esetén helyezzük a ház helységeinek sarkába. Összetűzés elkerülésére, a viszály és elégedetlenség "bejutásának" megakadályozására tegyük az ajtóba (vagy akasszuk fölé).Vitatkozók közé csempészve rövid úton véget vet a nézeteltérésnek.
- Mindezeken túl a macskagyökérnek van egy árnyalattal baljósabb oldala is. A fekete mágiában helyettesítheti a temetői földet. Utóbbit szellemek megidézéséhez használják, s az idéző utána kedvére irányíthatja az előhívott lelkeket. Úgyszintén felerősíti az átkok és rontások erejét. Ellenlábasaink útjába vagy lábnyomába dobva éppúgy szerencsétlenséget és bajt zúdít a nyakukba (a forrás ennél nyersebben fogalmazott: "to bring evil upon them"), mint ha vörös zsákba kötve elássuk a telkükön (kertjükben). Nemkívánatos személy távoltartására szórjunk a saját lábnyomainkba (vagy keresztben azokra) belőle, miközben kimondjuk az illető nevét.

Források:
Bernáth Jenő et al: Gyógy,- és aromanövények (Mezőgazda Kiadó, 2000)
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények (Medicina, 1990)
Dunwich, Gerina: Herbal Magick (New Page Books, 2002)
A.J. Drew: Wiccan Formulary and Herbal (Career Press, 2004)
Susan Gregg: The Complete Illustrated Encyclopedia of Magical Plants (Fair Winds, 2008)
About paganism and wicca - Herbs: Valerian
Gardensblaze

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése