2011. december 12., hétfő

az idő bűvöletében (VII) - kedd

A magyar nyelv kedd szava vélhetőleg a 'kettedik', vagyis 'második' rövidítése. Hasonló értelműek szláv megnevezései (orosz: вторник, bolgár: вторник, lengyel: wtorek, cseh: úterý, szlovák: utorok. horvát: utorak). Ahol a vasárnap a hétkezdő, ott a harmadik napra esik - ld. portugál terça-feira, baszk astearte (jelentése: hétközép).
A latin nyelvcsaládban Mars hadisten emlékét örökíti meg (latin: dies Martis,  olasz: martedì,  spanyol: martes, francia: mardi,  román: marţi,  katalán: dimarts), amiként a germánoknál is a háború uráról, Tyr-ről (óangol: Tiw, skandináv: Týr) kapta nevét (ónagol Tiwesdæg - Tuesday, német: Dienstag, holland: dinsdag, svéd: tisdag, norvég: tirsdag‬, dán: tirsdag, finn: tiistai [utóbbi persze a skandinávoktól származik] ). Wales-ben Dydd Mwarth, ami minden bizonnyal a latinból, méghozzá a római terjeszkedés idején átemelt kifejezés (hasonlóképp íról Dé Máirt).
Érdekes, hogy Mars hadistenhez egyértelműen a tűz elem kapcsolódik, s meglepő módon a japánban a kedd  (Kayôbi) jelentése: a tűz napja :).
A spanyol nyelvűek és a görögök (velünk és a közép-kelet európai régióval együtt) szerencsétlen napnak tartják a keddet. A görögök Konstantinápoly bukását gyászolják benne, míg a spanyolok különösen a 13. - ára eső keddtől rettegnek. A zsidók számára - épp ellenkezőleg -  a kedd kedvező.
A magyar néphitben a kedd szerencsétlen elsősorban mindenféle női házimunkára. A Magyar Néprajz a következőket írja: 
"A magyar néphitben a hét napjai közül a kedd megszemélyesítése fordul elő. A Kedd asszonya a keddi asszonyi munkák, fonás, mosás, szövés szankció-lénye, aki legáltalánosabban ’ha valamilyen tiltott dolgot csinálsz kedden, kedd asszonya valamilyen módon megbüntet’ szövegösszefüggésből ismert. A büntetések: megpofozza a kedden fonót; belöki éjjel az utcaajtót; ráül a rokkára; egy halom orsót hajigál be az ablakon, amit reggelig tele kell fonni. A keddi munkatilalmakat csak a magyar nyelvterület délkeleti, déli részén hozták a Kedd asszonyával kapcsolatba; máshol Szent Anna vagy Szűz Mária (saját közbetevés: akikről tudjuk, hogy átvették a pogány Boldogasszony és Nagyboldogasszony szerepkörét, tulajdonságait) jelent meg e szerepben. Előfordultak homályos, nem konkretizált büntető alakok is, egy Bihar megyei adat szerint például „rossz szellemek” látogatják meg a házat.
A Kedd asszonyával lényegében azonos román Kedd estén, Péntek estén kívül hasonló alak az orosz, ukrán Péntek asszony és az ő helyére került Szent Paraszkeva, a török Szerda asszony, valamint a tadzsik Kedd asszonya. Közép- és Dél-Európa egy részén Szent Luca, az Alpok vidékén pedig a karácsony és újév, illetve vízkereszt között az embereket meglátogató démonikus lények: Perchta, Berchta, Frau Holle, Holda, Szlovéniában Pehtra baba, Quaternica szerepelnek a karácsonyi tizenkettedre és a csütörtöki fonásra vonatkozó tilalmat megszegők büntetőiként. A magyar Kedd asszonya – nyilvánvalóan kelet-európai eredete mellett – részben összeolvadt Szent Anna alakjával (saját közbevetés: vagy még korábban Nagyboldogasszonyéval, s aztán katolicizált altegerójával, Szent Annával?). E kontaminációnak, Szent Anna keddi büntető lényként való szereplésének egyik oka bizonyára az – mint erre már Katona Lajos (1905) is rámutatott –, hogy a kedd a 15. század óta Szent Anna napja a római katolikus egyházban."
Lássuk, Eileen Holland mit mond e napról. Keddhez kötődik az agresszió, harag, akció, düh, viszály, veszekedés, konfliktus, erő, harc, hódítás, győzelem, halál; az ellenségek leküzdése, erőszak, fegyverek, konfrontáció, háború (vadászat). Hasonló vonatkozású, de békésebb megfelelései a vitalitás, fiatalság, erő, sport, versengés, versenyek, versenytársak,  energia, lelkesedés, izgalom, bátorság, kitartás. Hogy is feledkezhetnénk meg a (z elsősorban) testi szerelemről, szenvedélyről, szexualitásról, férfiúi energiákról, termékenységről (férfi misztériumokról és rituálékről); továbbá attribútuma a vezetés, dominancia, peres ügyek, jogszerűség, logika, igazság, rendőrségi munka, politika, üzlet, célok elérése és megvalósítása, gyors, határozott cselekvés, magabiztosság, elhatározottság, függetlenség, tisztesség. Végül, de nem utolsósorban meg kell említenem a famegmunkálás és szerszámok fogalmát.
A fentiekből következik, hogy a kedd szerencsés a fiatalok, sportolók, versenyzők, katonák,  harcosok, vitapartnerek, ügyvédek, sebészorvosok, rendőrök, politikusok, üzleti vezetők, üzletemberek, ácsok, famunkások, szerelők számára (és bármely, hozzájuk kötődő tevékenységhez). A hozzájuk tartozó helyszínek: csataterek, tárgyalótermek, rendőrségi irodák, sportarénák, fafeldolgozó üzemek, ácsműhelyek szintén a keddhez kötődnek. 
A testben a vágy, a nemiség szervei, az izmok, a mozgás, a fizikai erőnlét, a napfonat csakra áll a hatása alatt. A kedd jó nap a negativitás száműzésére, magunkhoz ragadni a kezdeményezést, bátran menni előre a nehézségek ellenére, felderíteni az igazságot, hatalmat gyakorolni, (sereget állítani), és állatokat adni-venni. 

További megfelelések:

Szín: elsősorban vörös, azonfelül fekete, szürke, narancssárga, fehér, sárga
Szám: 2,3
Fém: vas, az összes fém 
Tárgyi jelkép: piros ruha, vörös harisnyakötő, vörös fonal, fegyverek
Ásványok: aventurin, vérkő, karneol, rózsaszín vagy fehér korall, smaragd, gránát, mágnes, rubin, csillagzafír, rózsaszín turmalin
Állatok: fekete macska, kecske, griff, szavasbika, ló, oroszlán, páva, 
Növények: árpa, kömény, szegfű, fahéj, kakastaréj, búzavirág, kankalin, ciprus, százszorszép, hamis hunyor, páfrány, gyömbér. hunyor, hibiszkusz, magyal, zsurló, 'kerm oak', levendula, vörös lencse, szerecsendió, bors, borsmenta, fenyő, útifű, rue, tamarind, kakukkfű, erdei deréce, ruta.  
Füstölő: kénkő, kasszia, ammoniakgyanta, cédrus. fahéj, ciprus fa, sárkányvér, euphorbium gyanta gyömbér, menta, pacsuli, fenyőgyanta, szantálfa, aloé (fa), és minden illatos kéreg,- és faféleség.
Istennők: Anath, Arianrhod, Eris, Hathor, a Morrigan, Ninlil, Shakti (én bizony idesorolnám Brigidet is) 

Istenek: Árész, Gwynn ap Nudd, Hermod, Hoenir, Hórusz, Mars, Nergal, Ogma, Ogun, Porevit, Shango, Tuisco, Tyr 
Megidézhető még: Amabiel, Hyniel, Samael, Satael, szatírok







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése