2011. május 29., vasárnap

mt 6,24-34

Maga Jézus szintén az anyagiassággal szemben érvelt az alábbi gondolatokkal, és azt hiszem, ez manapság is komoly kérdés. Természet-tisztelő pogányként a legtöbbünk valószínűleg nem akar a fogyasztói társadalom, a globalizált szuperpiac rabja lenni, nem akar beszállni a pénzt, karriert és kényelmet hajszoló tömegek hajtotta mókuskerékbe. A multik által szponzorált "nyugati álom" ideája nem csak környezetromboló, lélekromboló is. Napjaink legelterjedtebb civilizációs betegsége a stressz. Milliók gyötrődnek a holnapon szorongva (és elsősorban nem a legszegényebbek), csak mert már nem látnak ki a maguk köré rakott fojtogató falak közül. Azt hiszik, az élet obligát szükségletei közé tartozik a plazmatévé, a laptop a gyereknek, a havi félmilliós kereset, a légkondi és a legújabb okostelefon. A kényelemért alkotott eszközök előbb-utóbb bilincsként szorulnak ránk; ami bennünket kéne szolgáljon, szolgává tesz minket. A rosszul értelmezett anyagi biztonság megteremtése először alapszükséglet, később életcéllá válik, miközben az emberiesség elsorvad a jólét mérgező bűvkörében. Ma vagy kétezer éve, pogányok, zsidók, keresztények között egyaránt ugyanaz a kérdés: "quo vadis"?

"Ne aggódjatok az életetekért, hogy mit egyetek, se a testetekért, hogy mibe öltözködjetek. Nem több az élet az ételnél, a test pedig a ruhánál? Nézzétek az ég madarait: nem vetnek, nem aratnak, csűrökbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem értek ti sokkal többet ezeknél? Ki az közületek, aki aggodalmaskodásával képes az életkorához egyetlen könyöknyit hozzátenni? És a ruha miatt miért aggódtok? Nézzétek a mezők liliomait, hogyan növekszenek: nem fáradoznak és nem fonnak; mégis, mondom nektek: még Salamon sem volt dicsősége teljében úgy felöltözve, mint egy ezek közül. Ha pedig a mezei füvet, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, Isten így felöltözteti, nem sokkal inkább titeket, kishitűek? Ne aggódjatok tehát és ne mondogassátok: ,,Mit együnk?”, vagy: ,,Mit igyunk?”, vagy: ,,Mibe öltözködjünk?” Mert ezeket a pogányok keresik. Hiszen tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mindezekre szükségetek van. Ti keressétek először az Isten országát és annak igazságát, és mindezt megkapjátok hozzá. Ne aggódjatok tehát a holnapért; a holnap majd aggódik önmagáért. Elég a napnak a maga baja."

2 megjegyzés:

  1. Érdekes megközelítés egy "pogánytól". Azért nekem tetszik. Igaz én csak egyszerű, vidéki asszony vagyok és nem pogány.

    VálaszTörlés
  2. Azt igyekszem megtalálni, ami összeköt, nem azt, ami szétválaszt... A kereszténységnek és az újpogány mozgalmaknak kölcsönösen van mondanivalója egymás számára, s a másik meghallgatásából mindannyian tanulhatunk.

    VálaszTörlés