2011. május 15., vasárnap

a császár

Ahogy utánaolvasok egy-egy lapnak, mindinkább tudatosul bennem saját, a témával kapcsolatos műveletlenségem, illetve a személyenkénti szubjektív benyomások különbözősége, ezért nem győzöm hangsúlyozni - senki se várjon teljes, hiánytalan és hibátlan okfejtést tőlem - az alábbiak legfeljebb irányelvként, elnagyolt körülírásként értelmezendők:).

4- A Császár

A Császár a felnőtt férfi, az irányító, gerjesztő, szervező erő, a lehetőségeket magába sűrítő passzívumot ösztönző dinamikus princípium. Testtartásában gyakran visszaköszön a 4-es szám, illetve a Jupiter 4-esre emlékeztető asztrológiai szimbóluma, eképp erősítve a férfi dominancia képzetét. Más ábrázolásain a kén alkimista jelképére emlékeztet, s tudjuk, hogy a kén a természetben rejlő tüzes, aktív férfierő hordozója.
A Császár a Varázslóban nyugvó teremtő potenciál gyakorlati kifejeződése, alkotó megnyilvánulása. Ösvénye Hokmáhtól, az isteni bölcsességtől Tiferethig, az isteni szépségig vezet. Sokszor profilból látjuk: ő a hatalom arca, amelynek másik oldala láthatatlan marad. E gondolatmenet mögött negatív asszociációk is felmerülnek: a hatalom árnyékos fele lehet kegyetlen, agresszív, aljas, ármányos. A pejoratív felhangot erősítendő, a Császárnak sokszor a bal orcája fordul felénk, ami ugye köztudottan (habár meglehetősen bugyuta okokból kifolyólag) a „hamis, hibás, gonosz” oldal.
Száma, a 4-es a stabilitás, rendszeresség, szilárd alap száma. A Wirth-féle pakliban egy kockán ül (ami az anyagi világot, a hatalom rendíthetetlenségét testesíti meg), kezében az uralom jelképével, az országalmával, illetve a királyi jogarral. Waite verziójában szemből látható, fallikus jogarán az egyiptomi ankh-szimbólummal. Az élet ősi jelképe eszünkbe juttathatja a meghaló és feltámadó Oziriszt, - voltaképpen a meghaló és feltámadó Gabonaisten számos megtestesülését. Jogarának feje a marseille-i pakliban is zöld, erősítve a természeti megújulás, az életenergia képzetét.
A káosz legyőzése, irányítás, patriarchális tekintély, a természeti és társadalmi törvények, a háború, hódítás, lázadás leverése, zűrzavar megzabolázása kapcsolódik hozzá. Trónusának kosmotívumai (ld. Rider-Waite pakli, Crowley-féle ábra) a szervezett asztrológiai struktúra alappontjául szolgáló Kos csillagkép, s annak bolygóján, a Marson keresztül az erőszak, háború, rombolás képzetét sugallják. Ezt erősítendő, héber betűjének, a „he”-nek állatövi megfelelője a Kos. Mint Mars, szöges ellentettje a Császárnőben megtestesülő Vénusznak; ám nem véletlen, hogy kettejük közös gyermeke Harmónia. Azonban ez a határozott tetterő, harciasság nem csak fizikai konfrontációban fejeződhet ki. A Császár egyben az értelem szervező, meghatározó, rendszerező ereje. Jung az ’Animus’ megtestesítőjeként jellemzi. Az Animus az Anima ellentettje, az uralkodó és harcos, vállalkozó szellemű, befolyásos, agresszív, konok férfi esszencia. A pogány hiedelemvilág Szarvas Urának tarot-béli megtestesítője. Tüzes, tettrekész, energikus természetét hangsúlyozza a Crowley-féle tarot-lap színvilága, s a Császárnővel való egymást kiegészítő ellentétét a Császár testtartása (amelyben szintúgy megjelenik a 4-es szám avagy Jupiter-jel).
A marseille-i tarot Császára a feudális úr, aki a rend, biztonság és felelősség záloga. Keresztbe vetett lába már itt a teljességet jelképező 4-es számra emlékeztet. Aranytrónja tövében a sas-motívumos pajzs a hatalom és erő jelképe, ugyanakkor a gyengéket és rászorulókat védelmező lovagi erkölcsé is. Az elesettek gyámolítójaként tűnik fel a Thoth-tarotban is, ahol lábainál egy bárány hever. Jogara fallikus szimbólum, de a világfát, mint az univerzum létezésének támpillérét, alaposzlopát, stabilitásának és rendjének gerincét is eszünkbe juttathatja. A Császár a szellem anyag felett aratott győzelmének, az értelem hatalmának, a célratörő akaratnak a megtestesítője, aki formát és szilárd keretet ad mindennek: maga a törvény.
Kulcsszavakban a következő fogalmakat köthetjük hozzá: rend, rendszerezés, folytonosság, értelem, gyakorlati intelligencia, fegyelem, felelősségtudat, állhatatosság, bátorság, bölcsesség, hatalom, érettség, józanság, előrelátás, becsületesség, szándékok és eszmék megvalósítása, a szellem uralma az ösztönök felett, jog, törvények, úttörő, vállalkozó szellem, kiemelkedő vezetői kvalitások, szellemi alkotóerő, tekintély, tetterő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése