2010. augusztus 13., péntek

péntek 13

Mindannyian tudjuk, hogy péntek 13 balszerencsés nap - node miért is?
1307 okt. 13. - án, pénteken IV. "Szép" Fülöp francia uralkodó egy jól megszervezett, kegyetlen akcióval saját királyságában egyetlen éjszaka alatt lefoglalta a templomos lovagrend vagyonát, bezáratta tagjait, majd eljárást indíttatott ellenük a keresztény vallás meggyalázása miatt. Fülöpnek sikerült elérnie, hogy a pápa a vienne-i zsinaton (1311-1312) feloszlassa a templomosok rendjét. A rend utolsó középkori nagymesterét, Jacques de Molay-t Párizsban börtönbe vetették, majd 1314 - ben elevenen elégették. A templomosokat - jószokás szerint- kínzással kicsikart hamis tanúvallomások alapján máglyára küldték vagy egy életre tömlöcbe zárták Birtokaik java része a francia király (ill. adott terület uralkodója) és a többi lovagrend kezébe került; párizsi központjukat lerombolták.
E véres esemény is épp elég borzalmas, hogy biztosítsa péntek 13 rosszhírét, azonban annak eredete egyéb források szerint másképp magyarázható - az Utolsó (szintén 13 fős ) Vacsorával, illetve Jézus - a hagyomány szerint pénteki napon történő - keresztrefeszítésével kapcsolatos.
A történetre a skandináv mitológia is rátesz egy lapáttal: a péntek (Freitag, Friday) Freya termékenység- és szerelemistennő napja volt. A keresztény egyház Freyát (mint minden, a női szépséget és szexualitást megtestesítő mitológiai alakot) boszorkánynak tartotta, s a pénteket a boszorkányok napjaként bélyegezte meg. Ugyancsak a skandináv mitológia eleme az istenek vacsorája, ahol a 13. - ként, hívatlanul odapofátlankodó, örökös bajkeverő Loki véres kalamajkát okoz.
A modern városi legendák szintúgy rálapátolnak a 13 - as szám köré szövődő baljós hiedelemkörre A babona hívei szívesen emlegetik fel, hogy némely közismert sorozatgyilkosnak épp 13 betűből áll a neve - pl. Charles Manson-é. És akkor még nem is említettem a Péntek 13 című, nagysikerű horror-eposzt :)...
A triszkaidekafóbia, vagyis a 13 - as számtól való félelem különösen angolszász kultúrterületen elterjedt, - olyannyira, hogy nem ritka, hogy egyes épületekből hiányzik a 13. emelet, városokból a 13. sugárút, és így tovább. Balszerencsés jelenségnek tarják azt is, ha egy asztaltársaságot 13 fő alkot - az ilyen vendégeskedés csakis rosszul sülhet el.
Mindazonáltal a boszorkánykovenek hagyományos létszáma pont 13 fő - talán épp e keresztényi gyökerű előítéletekkel való szembehelyezkedés okán. Állítólag az ókor Egyiptomban és Kínában a 13-as szám kimondottan szerencsésnek számított - e kultúrákban pozitív jelentéstartalmakat hordoz. A magam részéről e dátumot mindig is szerencsenapomnak tartottam (ahogy azt is, ha egy fekete macska keresztezte az utamat :)), és az elvárásaim általában beigazolódtak. Emlékszem egy jó 9 évvel ezelőtti péntek 13. - ára, mikor négy 5-öst kaptam a gimiben... :D
Na de ne igyunk előre a medve bőrére... :D

Áldás!
Hulló Eső, 2010-08-13

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése