2010. augusztus 12., csütörtök

augusztusi gondolatok

Tegnap meglegyintett az elmúlás szomorúsága. Az esti futásból hazafelé tartva elégedetten konstatáltam, hogy nincs olyan gyilkos hőség, mint akár csak két hete. Aztán feltűnt az is, hogy - noha még csak 6 óra körül lehetett - milyen hosszúra nyúlnak az árnyékok. Körülöttem mindenütt termőre fordult haszonnövényeket és vadvirágokat ragyogott be az aranyló nap; a kiszáradt, poros úton fáradt késő-délutáni fények táncoltak. A tájban az érett nyár színei parázslottak: a dombok mélyzöld köntösbe öltöztek, a sudár kukoricacsövek fekete hajat növesztettek, ezüstös kaszattermések csillogtak a bogáncsfélék csúcsán, a tarlók kopaszan barnállottak. Fóliába tekert szalmabálák, learatott repceföldek, pirosból feketébe forduló bodzafürtök kísérték az utat, és engem egyszerre elkapott a szokott szeptemberi melankólia.
Pedig jobban kedvelem az őszt a nyárnál. A nyár a kitárulkozás, a "most-mutasd-meg-magad" időszaka. Zajos, lármás, színes, zűrzavaros, füllesztő, tomboló. Az ősz szelídebb, csendesebb. A visszahúzódás, a befelé fordulás, az elhalkulás, lecsendesedés fémjelzi. Békés, megnyugtató, s emellett is számos szépséggel gyönyörködtető. Az ég színe például ősszel a legszebb - élénk, végtelenbe nyúló mélykék fátyolként borul fölénk.
Egy szó mint száz: május óta várom az őszt (nem bírom a meleget:)), - most mégis bánat fogott el, mert a természet hanyatlásával párhuzamosan búcsút kell venni az istenektől. Hiszen Napatyánk fénye egyre gyengébbé, egyre erőtlenebbé válik; Földanya minden gyümölcsét gyermekeinek adja, s kimerülten elszunnyad. S ebbe - minden szépsége ellenére - szomorúság is vegyül.
Csendben sétáltam az elválás előérzetét sugalló, augusztusi estében, minden léptemmel az élet örök körforgásának végtelen útját járva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése