2011. október 16., vasárnap

embernek ének őrzi az időt.(I):arkona


Tagok:
Mascha 'Scream' - ének
Sergei 'Lazar' - gitár
Ruslan 'Kniaz' - basszusgitár
Vlad 'Artist' - dobok
Vlad 'Volk!' - népi hangszerek

Albumok:
Rus (Demo) 2002
Vorzhrozhdenie (Feltámadás) 2003
Lepta (Fillér) 2004
Vo Slavu Velikim! (A nagyság dicsfényéért) 2005
Zhizn vo Slavu (Élőben a nagyságért) 2006
Zhizn vo Slavu (Élőben a nagyságért – DVD) 2006
Ot Scerda K Nebu (A szívtől az égnek) 2007
Noch Velesova (DVD) 2009
Goi, Rode, Goi! 2009
Stenka na Stenku (EP) 2011
Slovo 2011

Magam alig fél évvel ezelőtt akadtam rá a bandára, és bevallom, először idegenkedtem a zenéjüktől - nem annyira a hangzásvilág, mint inkább a szöveg, a kiejtés miatt. Megkövetkezhettek érte, de képtelen vagyok szépnek találni a szláv nyelveket - az én fülemnek túl darabosak, durvák. Persze megértem, ha más véleményen vagytok:). Summa summarum, azóta sikerült fülig beleszeretnem a muzsikájukba, ma például ők segítettek túlélni a növényi kártevőkről szóló tananyag leküzdését :).
Kezdjük az elején. Egy pogány folkmetált játszó orosz együttesről van szó, akik szövegeik témáját az orosz (szláv) mitológiából, zenéjük egyes elemeit pedig az orosz népzenéből eredeztetik. A csapatot 2002-ben alapította (akkor még Hyperborea néven), egy orosz pogány közösség, a Vyatichi két tagja: a félelmetesen karizmatikus énekesnő, Maria Arhipova (Mascha ’Sream’) és Alexander ’Warlock’ Kololyov. Céljuk az volt, hogy hitvilágukat, spirtualitásukat hűen tolmácsolják a zene eszközeivel. Az akkori tagok: Masha "Scream" Arhipova (ének), Eugene Knyazev (gitár), Eugene Borzov (basszusgitár), Ilya Bogatyryov (gitár), Alexander "Warlock" Korolyov (dob), és Olga Loginova (billentyűs). Az Arkona nevet az (egyik?) utolsó pogány szláv erődítmény ihlette.
A megalakulás utáni évben már elkészült három dalt (Kolyada", "Solntsevorot” [Solstice]" & "Rus'” [ Russia]) tartalmazó demójuk, és 2003-től koncertezni kezdtek. 2003 végére a zenekar készen állt a debütáló lemez felvételére, ám a tagok közti egyet-nem-értés azzal fenyegetett, hogy amilyen gyorsan feltűntek a színen, oly gyorsan lehanyatlik csillaguk. Az énekesnő, Máscha állhatatossága tartotta felszínen az Arkonát: a Nargathrond együttes muzsikusainak segítségével elkészítette az első albumot, amely a ’Vorzhrozhdenie’ nevet kapta. A lemez rövid időn belül a legsikeresebb produktummá nőtte ki magát a műfajban (értsd: szláv pogány metál). Mascha a stúdiómunkálatok befejeztét követően szinte azonnal hozzáfogott a következő album anyagának összeállításához (pontosabban szólva, megkomponálásához), és 2004-ben megjelent a komorabb hangulatú ’Lepta’. Az alkotásban Mascha-t támogatta a költő és énekes Les’yar, aki maga is írt dalt a lemezre.
Az album után az Arkona ismét az orosz zenei élet egyik ütőképes szereplőjévé avanzsált, s 2005 elején visszatért a színpadra. Ahogy a hivatalos website fogalmaz, „szökőkútszerűen kitörő kreativitással” Mascha újabb és újabb dalokkal rukkolt elő, így 2005 nyarára elkészültek a ’Vo Slavu Velikim’ felvételeivel.  Zenéjében ez a legváltozatosabb, legösszetettebb az eddigiek közül: a szintetikus hangszerek helyét valódi instrumentumok vették át, s a vendégzenészek sorát a közismert népzenész, Vladimir Cherepovsky gyarapította. A lemez 2005 szeptemberében történő kiadását követő turnék során készült el a koncert-DVD és egy ’live’ album, a Zhizn’ vo Slavu. Közben  már készülőben volt a negyedik album, az 'Ot Scerda K Nebu', amelynek néhány dalát a rajongók a 2008-as "Ragnarök" fesztiválon meghallgathatták.
Hazatérve az együttes hozzáfogott, hogy megalkossa ötödik lemezét, s egyúttal  megtervezték második DVD-jüket (Noch Velesova), amelyet a Napalm Records jelentetett meg 2009 májusában. Mindeközben koncerteztek is, s végül 2009 júniusára készültek el a ’Goi, Rode, Goi’ – val. A lemezt közel 40 vendégelőadó bevonásával, hihetetlenül intenzív stúdiómunkálatok révén és egyedülálló zenei kifinomultsággal vették fel. A dalokban hallható a Manegarm, a Menhir vagy a Heidevolk tagjainak hangja, és a később állandó tagként az Arkonához csatlakozó Vladimir Cherepovsky és Vladimir ’Volk!’; a számokhoz Kris Verwimp készített komplett illusztráció-sorozatot.
A ’Goi, Rode, Goi!’ sikere inspirálta az Arkona következő lépését: videoklipet forgattak a ’Yarile!’, és a melankolikus ’Liki Bessmertnykh Bogov’ dalokból. Ezt követően számos fesztiválon, show-n léptek fel, és 2011 nyarán felvettek egy EP-t, hogy kedvében járjanak az új albumra várakozó rajongóknak, ami végülis 2011-ben jelent meg, ’Slovo’ címen. A lemez sokszínű hangzatokat egyesít: elektronikus és akusztikus hangzásokat, tiszta éneklést és hörgő torokhangot, népzenét és metált, ötszólamú kórust és szólót. Ahogy a website fogalmaz: a harcos frontember, Mascha vezérletével a Slovo fényes diadalt aratott a pogány metálzene csataterén.

Summa summarum: hallgassátok! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése