2012. február 8., szerda

boszorkánykert (VI): primula spp.

Tudom, hogy még mindig tombol a tél, de egyszerűen képtelen vagyok várni. A tavaszi zsongás már ott bizsereg a fagyos felszín alatt. Ma kimentem a kertbe egy órácskára, s hiába borított mindent a napfényben kékesen szikrázó hótakaró, én már a március mosolyát véltem felfedezni a tájban. Egyszóval: ideje belevágni az első vadvirágok mágikus tulajdonságainak feltérképezésébe.
A kora-tavaszi aszpektus jellegzetes, (február-)március-áprilisban nyíló virága a még szinte csupasz földből kibújó szártalan kankalin (Primula vulgaris). Habár kultúrterületen, kertekben is előfordul, fontos tudnunk, hogy hazánkban védett, eszmei értéke 2000 forint. Rokona, a tavaszi kankalin (Primula veris) kicsit később nyílik, s nem védett. További, ritka hazai fajok: sugár kankalin (Primula elatior, V), cifra - avagy medvefül - kankalin (Primula auricula ssp. hungarica, FV), lisztes kankalin (Primula farinosa, FV), hosszúvirágú kankalin (Primula halleri, V), apró kankalin (Primula minima, V). Az alábbiakban csak a szártalan, ill. tavaszi kankalint tárgyalom, hiszen ezek a nemzetség leggyakoribb képviselői.
Rendszertani besorolás: az Ericales (hangavirágúak) rendjén belül a Primulaceae (kankalinfélék) családjának tagjai. A népnyelv mindkét fajt "kulcsvirágnak" nevezi, abban a hitben, hogy minden zárat nyit. R. Webster megjegyzi, hogy az angolszász kultúrkörben is elterjedt jelző onnan ered, hogy a növény (t.i. a tavaszi kankalin) egy halom kulcsra emlékezteti az embert (s ebből kifolyólag Szent Péter virágának is titulálták).
Botanikai jellemzés: a szártalan kankalin (a képen balról) alacsony (10-20 cm magas), szétterülő tőlevélrózsával rendelkező, vajsárga virágú lágyszárú. Levelei visszás-tojásdadok, vékony-ráncosak, kezdetben begöngyölt szélűek, 5-25 cm hosszúak, fonákukon molyhos-szőrösek; fokozatosan rövid, szárnyas nyélbe keskenyedők. Magányos virágai jóidő esetén már februárban megjelenhetnek; 1-3 cm-es kocsányon ülnek, a kénsárga torkolatú, öttagú párta krémfehér, halvány vajszínű (kertészeti változatai eltérő árnyalatokban pompáznak). Április-májusban érő termése sokmagvú tok. 
A tavasz kankalin 10-25(-40) cm magas, tőkocsányos évelő. Feltűnően ráncos lemezű levelei hirtelen nyélbe keskenyedők, s a levélnyélen szárnyasan lefutók; alakjuk visszás-tojásdad, fonákuk molyhos. (Március-) április-májusban nyíló virágai a tőkocsány végén, ernyőben állnak; a felfújtnak tetsző csészéből apró, kénsárga, öttagú párta kandikál ki, melynek torka narancsos. Májustól júliusig érő termése szintúgy megnyúlt, sokmagvú tok.
Élőhely, előfordulás: a szártalan kankalin üde, humuszos, félárnyékos termőhelyet kedvelő növény. Gyertyános-tölgyesek, bükkösök, hegy, - és dombvidéki ligeterdők (illetve a helyükön kialakított nedves rétek) tavaszi ékessége. A tavaszi kankalin inkább szárazságtűrő, de mull humuszban gazdag, félárnyékos területen érzi jól magát. Középhegységeink száraz erdeiben (cseres-tölgyesek, molyhos-tölgyesek, bokorerdők), illetve üde lomberdők szélein, irtásain, üde hegyi réteken fordul elő.
Mindkét faj eurázsiai flóraelem.
(Farmakológiai hatás: nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy a kankalinfélék a gyógyászatban is használatosak. A tavaszi kankalin (Primula veris) hatóanyagai triterpénvázas szaponinok, fenolglikozidok, illóolajok, flavonoidok, karotinoidok és C-vitamin. A drogot szolgáltató gyöktörzset és gyökereket [Primulae radix et rhizoma] tavasszal, virágzáskor, vagy ősszel szedik; virágait csészével vagy anélkül [Primulae flos cum/sine calycibus] teljes nyílásban gyűjtik; a kifejlett leveleket [Primulae folium] a növény teljes vegetációs ciklusa alatt. Mindegyik része köptető hatású; légcsőhurutban, hörghurutban, asztmás, görcsös köhögés kezelésére a gyökérből készült főzetet alkalmazzuk. A népgyógyászat a gyökérdrognak idegnyugtató, vizelethajtó hatást tulajdonít, csakúgy, mint a virágzatnak, amelyet teakeverék, ételek színezésére is használ. Lesley Bremness ennél tágabb alkalmazási kört tár elénk: a kankalinfélék vérnyomáscsökkentő, gyulladásgátló, allergiát orvosló, görcsoldó, fájdalomcsillapító, külsőleg különféle bőrproblémákat [napégés, pattanások] gyógyító hatásáról ad hírt [részben -a tudomány által meg nem erősített, ám nem feltétlen hiteltelen -  népgyógyászati tapasztalatokra alapozva]. Ételként és ételízesítőként lekvárok, sajtok fűszere, zsenge levelei pedig saláta-alapanyagként szolgálnak. Figyelem! érintése allergiás bőr-reakciót válthat ki. Még valami: a fentiek hazai vonatkozásban szigorúan a tavaszi kankalinra értendők, hisz csak ez gyűjthető, rokonfajai természetvédelmi oltalom alatt állnak.)
A kankalin a mágiában: nőies, a Vénusz hatása alá tartozik, föld elemű. Asztrológiai jegye elsődlegesen a Mérleg és a Bika, másodlagosan a Bak, Bika és Szűz. Istennője Freya. 
A kertben növesztve odacsalogatja a különféle természeti szellemeket, beleértve a tündéreket is. Ha egy nő kankalint hord magánál, azzal felébreszti a férfiak vonzódását. Régen - ismétcsak Bremnessre hivatkoznék - szerelmi bájitalok alapanyaga volt.
Egy csokor tavaszi kankalin a béke és jólét harmóniájával tölti meg az otthonunkat. Szárított herbáját a bejárati ajtó elé helyezve elriasztja a (hívatlan) látogatókat. Úgy mondják, hogy a teájával felturbózott fürdővíz:) visszaadja az ifjúságot. Áztassunk fél órára két teáskanálnyi drogot egy forró vízzel teli csészébe, majd keverjük e forrázatot a kádba.
A közelünkben tartott vagy magunkkal hordozott kankalin segít megtalálni elveszett dolgainkat, felfedni előttünk a rejtett kincseket - anyagi és spirituális értelemben egyaránt. Emlékeztet rá, mennyi érték gazdagítja az életünket, s segít, hogy harmonikus elégedettségre leljünk.
Magányos száratlan kankalint látni rossz előjel (eredetileg azt jelentette, hogy a gazda tyúkja csak pár tojást fog tojni a következő esztendőben; ma általános balszerencsét hordoz). Hogy semlegesítsük ártó hatását, táncoljuk körbe háromszor a növényt az ujjunkkal csettintgetve. Kivételes szerencsét jelent 13 vagy annál több növényke egyszerre történő megpillantása. Ha bokrétát kötünk e virágból, az legalább 13 szálat tartalmazzon. A lábtörlőre helyezett kankalincsokor - a legenda szerint -  odavonzza a tündéreket, akik - míg a lakók alszanak - áldást szórnak a házra.
Kankalinnal álmodni új, sok örömet hozó barátság kezdetét jósolja. A kankalin virágnyelven az újjászületés és megerősödés jelképe, amely éppúgy vonatkozhat az emberi kapcsolatokra is: a szeretet növekedését és diadalmenetét szimbolizálja. 
További érdekes britanniai hiedelmek olvashatók D. Watts tollából. Ezek szerint virágzó tavaszi kankalinról álmodni a szerencse fordulását sejteti. A rosszul elásott, elültetett kankalingyökérből következő évben szártalan kankalin vagy vörös virágzatú tavaszi kankalin fejlődik. Ahol sok a kankalin, ott  sűrűn hallani fülemülék énekét, mert azok különösen vonzódnak e helyekhez. Ha a tavaszi kankalin tőkocsánya rövid, száraz lesz a nyár. A télen nyíló kankalin halált jósol; s amíg e növény el nem virágzik, az idő nem javul meg. 
A kankalinnal kapcsolatos tréfás jövendölés a Tisty-Tosty nevű gyermekjáték, amely a leendő férj/feleség nevét vagy a kérdező hátralevő éveinek számát firtatja.
Hazai gyakorlatban a kankalint szerelmi varázslatokra használta a jónép (persze a gyógyításon túl), de sajnos semmi konkrétumot nem találtam e témában :( - úgyhogy vessétek be a jó öreg hatodik érzéket, no meg a boszorkányos fantáziátokat!:)

Források:

Bernáth, Jenő: Gyógy - és aromanövények (Mezőgazda Kiadó,2000)
Bremness, Lesley: Fűszer,-és gyógynövények (Panem Kft, 1995)
Drew, A.J.: A Wiccan Formulary and Herbal (Career Press, 2004)
Gregg, Susan: The Complete Illustrated Encyclopedia of Magical Herbs (Fair Winds, 2008)
McVicar, Jekka: Új füveskönyv (M-Érték Kiadó, 2005)
Rápóthy-Romváry: Gyógyító növények (Medicina, 1977)
Watts, Donald: Dictionary of Plant Lore (Academic Press, 2007)
Webster, Richard: Flower and Three Magic (Llewellyn, 2008)
Wikipedia
s végül a saját egyetemi növénytan-jegyzeteim :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése