2012. február 7., kedd

az idő bűvöletében (XIII): rügyfakasztó hold

Talán romantikus túlzásnak tűnik a fenti megnevezés, különösen most, mikor a tél legjava zúdul a nyakunkba. A februári Holdtölte egyéb jelzői Holland szerint a következők: Farkashold, Jéghold, Vadászhold, Vén Hold, Hó-hold, Viharhold, Látomások Holdja, Éhínség Holdja, Mosómedve-hold, Hollóhold, Vörös Hold, Vad Hold, A Pattogó Fák Holdja, Tisztító Hold, Nagy Téli Hold, Csontok Holdja, ... és így tovább. 
Dorothy Morrison a 'Szűz Hold', avagy 'Szűziesen Tiszta Hold' jelentésű Chaste Moon fogalommal operál. Hogy ez mit takar? Az ártatlanságot, vidámságot és gyermeki tisztalelkűséget. A februári telehold emlékeztet bennünket hajdanvolt, gyermeki énünkre; mikor alig volt min aggódni, mikor a képzeletünk szabadon, megkötések nélkül szárnyalt, mikor minden lehetségesnek tűnt, s mikor a mosoly könnyen az arcunkra költözött. Felébreszti bennünk azt a gondtalan derűt és kitárulkozó fantáziát, amelyet a felnőtt-lét feszültségekkel terhes, kötelezettségekkel telezsúfolt szövevényébe gabalyodva elveszítettünk; s arra int bennünket, hogy tegyük az életünket egyszerűbbé, tisztábbá és nyugodtabbá. Ne csak használati tárgyaink, megunt ruháink között selejtezzünk: szabaduljunk meg mindattól, ami többé már nem hasznos, s értelmetlen továbbra is ragaszkodni hozzá. 
Holdanya fényének ragyogásában elevenítsük fel kedvelt gyermeki időtöltéseinket, s szenteljünk nekik néhány vidám percet. Legyen ez az esbat a szorongásoktól mentes, felszabadult öröm ünnepe. Mágikus vonatkozásban kiváló alkalom megszabadulni mindattól, amire többé nincs szükségünk, leküzdeni a bennünket hátráltató akadályokat és nehézségeket, megoldást találni zavaros szituációkra, megfogalmazni személyes céljainkat, s tiszta lappal új kezdetet nyitni.
A Rügyfakasztó Hold alatt érdemes elvégezni a tisztító, gyógyító szertartásokat. Ugyancsak ide kötődik minden varázslat, amely a jóstudományhoz, asztrális kivetítéshez, látomások fogadásához, jövőhöz kapcsolódik. Az időjárás és az elemek terén a levegő jellegű bűbájok, illetve a hó - és jég mágia aktuális. Az ünnephez tartozó fogalmak az önbecsülés, spiritualitás, teljesség, útmutatás és erő elnyerése, haladás, fejlődés, növekedés, viharos átalakulás, túlélés. 
Instrukciók a szertartás kivitelezéséhez (természetesen nem kötelező jelleggel!):

- Öltözz fehérbe, jelképezve a Hold s vele gyermeki éned tiszta ártatlanságát, derűjét!
- Az oltárt borítsd fehér terítővel és ékesítsd fehér, szezonális virágokkal (nárcisz, hóvirág, krókuszok - hazai viszonylatban sajnos nem mondhatni, hogy tolonganának a jelentkezők).
- Gyújts gyertyákat, hogy fényük visszatükrözze Holdanya ragyogását, s égess könnyed, virágillatú füstölőt!
- A hagyományos, égtájakat és őselemeket jelképező szimbólumok helyett ezúttal a levegőt egy fenyőfa-kerék (?), a tüzet egy fahéjas sütemény vagy egy játék tűzoltóautó, a vizet egy kosár kagyló vagy egy sellőfigura, a földet építőkocka testesítse meg. 
- A kört buborékfújó pálcika (no meg a belőle kiáramló rengeteg bubi:)) segítségével húzd meg!
- A Torta és Bor ezúttal csokis süti és forró limonádé vagy tej formájában manifesztálódjék!

Áldott esbatot!
Hulló Eső, 2012-02-07

Források:
Holland, Eileen: The Spellcaster's References (Weiser Books, 2009
Morrison, Dorothy: Everyday Moon Magick (Llewellyn, 2004)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése