2012. február 10., péntek

varázskő (I): ametiszt

Nos, be kell vallanom, semmit sem tudok a különféle ásványok mágikus használatáról néhány alapvető ismereten kívül (mint például a hegyikristály tisztító hatása). Egyszóval, épp ideje szert tenni némi gyakorlatra e téren:). Elsőként az ametisztről fogok írni, mert közismert, könnyen beszerezhető, népszerű és sokoldalúan hasznosítható.

Keletkezés, szerkezet: az ametiszt, akárcsak a hegyikristály, kvarc; anyaga szilícium-dioxid, különleges színét pedig a vas,- ill. mangán-titánok biztosítják. Hidrotermális eredetű; repedések, üregek falán képződnek prizmás vagy piramis alakú kristályai. Igen kemény, rideg anyag, trigonális szerkezet, az üveget jól karcolja, keménysége 7-es, kémiailag ellenálló. Színe a lila minden árnyalatát felölei; a sötét példányok ritkábbak; melegítve vagy napfény hatásának hosszan kitéve kifakul, elhalványul (megsárgul).
Többnyire telérekben, kőzeterekben vagy az úgynevezett ametisztmandulákban (geódákban) lehet megtalálni. Az ilyen mandulák nagy mennyiségben találhatóak Brazíliában. Külföldi lelőhelyek vannak még Uruguay-ban, Szibériában, Mexikóban és Kanadában. Hazánkban Gyöngyösoroszi és Telkibánya mellett fordul elő.
Érdemes kitérni nevének eredetére: az 'ametüszthosz' görög kifejezés jelenléte: "nem-részegítő". A megnevezést az a hiedelem szülte, hogy az ametiszt amulettként viselve megóv a részegségtől. 
Használata a mágiában: a Jupiter és a Neptunusz befolyása alatt álló, víz elemű ásvány. Istenei Bacchus és Dionüszosz, istennője Diana. Hogy miért? Nos, erről egy régi legenda mesél, mely szerint Bacchust úgy feldühítették a halandók, hogy megfogadta: a legközelebb útjába akadót széttépeti egy tigrissel. A szerencsétlen áldozat egy szép fiatal lány, Amethyst lett volna, aki épp úton volt Diana temploma felé, hogy lerója tiszteletét az istennőnek. A vadászat úrnője, hogy megvédje Bacchus haragjától, gyönyörű kristállyá változtatta őt. Bacchus ezt látva megbánta tettét, s borával felszentelte a kővé vált Amethystet. A bor majdnem elborította a lányt, kivéve a lábait - ezért van, hogy a legtöbb ametiszt színe nem egyöntetű, hanem világosabb és sötétebb átmenetekkel tarkított.
A hozzá tartozó asztrológiai jegyek a Vízöntő és a Halak (illetve a Skorpió). Utóbbiak különösen sikeresen alkalmazhatják e követ, hogy a Skorpió szenvedélyes temperamentumának életörömmel, lelkesedéssel és humorral teli szerethető oldalát érvényesítsék az életükben.
Az ametisztnek hatalma van az álmok, a látomások és pszichikus képességek, gyógyulás, béke, szeretet, boldogság, bátorság felett; védelmet biztosít a tolvajok és a megittasodás ellen :).
A párna alá helyezett vagy az ágyban viselt ametiszt elűzi az inszomniát és a lidércnyomást. Békés alvást, kellemes, gyógyító, sőt, profetikus álmokat hoz, s eszközletével a testen-kívüliség élményét is megtapasztalhatjuk; ugyanakkor gondoskodik róla, hogy viselője ne aludjon tovább a kelleténél:). 
Az ametiszt, amelynek semmilyen negatív háttéroldala, visszahatása nincs, amely távol áll a harag, erőszak és káros szenvedély minden megnyilatkozási formájától, a béke záloga. Ha túl stresszesnek érezzük az életünket, s nem bírjuk a ránk nehezedő nyomást, fogjunk egy ametisztet a befogadó kezünkbe (jobbkezesek esetén ez általában a bal, balkezesek esetén a jobb). A kő megnyugtató, lecsendesítő energiája a tenyerünkön keresztül szétáramlik a lelkünkben. Ennél is jobb, ha nyaklánc vagy karkötő (gyűrű, fülbevaló) formájában hordjuk; így folyamatosan érintkezik a bőrünkkel, s eleve megkímél bennünket a felesleges szorongástól. Segít túllépni a félelmeinken, hibás önértékelésen, bűntudaton, szenvedélybetegségeken; józan ítélőképességet, reményt, lelkesedést olt belénk. Segít megbékélni a veszteséggel, gyásszal; megtisztítja az aurát a káros lerakódásoktól, lecsendesíti a belső érzelmi viharokat, harmóniát biztosít. Megvéd a pszichikus támadásoktól, blokkolja a negatív környezeti behatásokat, ártó energiákat.
Cunningham a következőket javasolja arra az esetre, ha a nehézségek a fejünkre nőttek: sétáljunk ki egy nyugodt helyre, ahol magunk lehetünk. Fogjunk egy ametisztet a jobb (balkezesek esetén a bal) kezünkbe. Képzeljük el, ahogy minden gondunk, minden bánatunk, keserűségünk, dühünk a karunkon és kezünkön át a kőbe áramlik, s abban összpontosul. Mikor úgy érezzük, e folyamat befejeződött, teljes erőnkből hajítsuk el a követ. Az sem baj, ha közben sikítunk, kiáltunk, ordítunk egy nagyot. Az ametiszttel együtt engedjük el a fájdalmunkat is. Úgy hagyjuk el a helyszínt, hogy tudatosítjuk magunkban: a kristály magába zárta és magával vitte lelki szemetünket, az többet nem tartozik hozzánk. Földanya befogadja és megtisztítja az ásványt, ennek ellenére ne próbáljuk később megkeresni s 'újrahasznosítani'.
Az otthonba, lakó,- vagy hálószobába, munkakörnyezetbe helyezve megtisztítja azt a rossz rezgésektől, s a védett, békés és biztonságos energiamező érzetével tölt el bennünket.
Nem csak lelki egyensúllyal, de bátorsággal is megajándékoz, s ideális társa az utazóknak. Viselőjét megóvja a tolvajoktól, sérülésektől, betegségtől és egyéb veszélyektől. A reneszánsz idején az ametisztmedálokba egy medve képét vésték, amely a kő védelmező erejét testesítette meg. A középkor mágusai rézfoglalatba ültetett ametisztgyűrűket hordtak és ametisztkupából ittak a gonosz elleni védelem okán.
Spiritualitással telített ásványként az ametiszt az elmélkedés, meditáció, révülés kiváló előmozdítója. Meditációhoz gyújtsunk meg egy fehér gyertyát, helyezzünk elé a kristályt, s egészítsük ki mindezt valamilyen könnyed, inspirál füstölővel - például szantállal. A meditációt vagy egyéb rituálét megelőző fürdő alatt égessünk egy világoslila gyertyát ametisztekkel körberakva, amelyek fokozzák a hatodik érzéket. 
Ugyancsak jó hatással bír a mentális képességekre, a tisztánlátásra, jövőbelátásra, memóriára, koncentrálókészségre. Segít a gondolatinkat az életcéljainkra összpontosítani. Mágikus eszközeink energiáját felerősíti, megsokszorozza.
Mint a szerelem kövét, széles körben használják szerelmi kapcsolatok megerősítésére, az érzelmek fokozására. Azon kevés kövek közé tartozik, amelyek segítenek egy férfinek ideális társra találni. Hordása bevonzza az illető életébe a neki rendeltetett nőt. Ha szív-vésettel ellátott ametiszt ékszert ajándékozunk a kedvesünknek, az biztosítja, hogy a szerelmünk hosszan megmarad.
Az a gondolat, hogy a szüzesség, szűzies tisztaság, önmegtartóztatás kristálya, az elmúlt évszázadok szellemi terméke, amelyek a szexualitással - mint tudjuk - ugyancsak mostohán bántak.
Jogi ügyekben érintettek számára az ametiszt biztosítja az igazság érvényre jutását. Előremozdítja az üzleti sikereket. 
Századokkal ezelőtt az emberek hitték, hogy a nyállal megnedvesített ametiszt az arcukhoz dörzsölve eltünteti a pattanásokat és egyéb bőrhibákat. Ma okkult körökben a szépségért végzett varázslatok alkotóeleme.
Egészségügyi vonatkozásai: orvosolja a fejfájást, álmatlanságot; jó hatással van a vérkeringésre; segítségünkre lehet asztma, légzési gondok, köszvény és ízületi gyulladás, tüdőtágulás, májfunkciós zavarok, hormonális egyensúly, immunrendszer, anyagcserezavarok, neuralgia, tumorfélék kezelésében. Természetesen használata (történjék bármilyen formában) súlyos probléma esetén nem helyettesítheti az orvosi konzultációt és kezelést; annak csak kiegészítője lehet!
Társítása egyéb ásványokkal: a pszichikus védelem érdekében moldavite-tel (magyar[ított] neve nincs, hazánkban elvétve kapható) ajánlott kombinálni. A spirituális tapasztalatokat előremozdító hatását fokozza az azeztulit, fenakit, szkolecit és natrolit (megintcsak: egyik sem az a sarki fűszeresnél is megvehető kő:)). Jól harmonizál valamennyi egyéb kvarcásvánnyal (hegyikristály, tigrisszem, jáspis, füstkvarc, citrin, krizopráz, opál, kalcedon). A függőségektől, megrögzött téveszméktől, rigolyáktól való szabadulást a szugilittel való párosítás szolgálja leginkább. Erejét a fekete turmalin, gagát, obszidián és pirit is erősíti.

Puhh, vagy két órába telt megírni ezt a bejegyzést. Bánja kánya, megérte:)

Források:

Cunnigham, Scott: Cunninham's encyclopedia of crystall, gem & metal magic (Llewellyn, 2003)
Hall, Judy: The Illustrated Guide to Crystals (Sterling Publishing Company, 2000)
Hall, Judy: The Encyclopedia of Crystals (Fair Winds, 2007)
Knight, Brenda: Gem Magic: Crystals ang Gemstones for Love, Luck and Power (Fair Winds, 2004)
Simmons, Naisha, Raven: The Book of Stones - Who They Are & What They Teach (North Atlantic Books, 2007)
Wikipedia








1 megjegyzés:

  1. Szia!
    RSS-en követem a blogod. Nagyon érdekes, tartalmas, hasznos dolgokat írsz. Egyetlen apró megjegyzés: a "moldavite" nevű ásványnak van magyarított neve, egész egyszerűen moldavit, vagy meteorüveg.
    Áldott estét!
    LL

    VálaszTörlés