2012. február 11., szombat

embernek ének őrzi az időt (VIII): omnia

Nem is értem, hogy-hogy nem velük kezdtem ezt a bejegyzés-sorozatot, mikor a zenéjük már első hallásra rabul ejtett? Most azonban pótolom a mulasztást: ismerkedjünk meg hát a kortárs pogány zene egyik kiemelkedő képviselőjével!
Az együttes frontemberei Steve Sic és Jenny Evans van der Haarten. Történetük nem mindennapi. Steve, aki két kontinens hat országában harminc-akárhány otthont tudhatott már magáénak, igazi "nemzetközi" neveltetésben részesült: utazáskedvelő szülei mellett gyermekévei során bebarangolta Nyugat-Európát és Amerikát. Életútjának kalandjai azonban korántsem merülnek ki ennyivel. Szökött gyermekként lakott az utcán, s ezidőtájt még az ételért is könyörögnie kellett; később számtalan munkakörben kipróbálhatta magát (úgymint mezőgazdasági melós, karikaturista, régészeti ásatásokon rajzoló, színész és színházi díszletépítő, kard-harcos, festő, lángzsonglőr, öko-aktivista, káosz-szerzetes, filozófus, zenei producer, játéktervező, muzsikus). Soha nem volt kilenctől ötig tartó állása, egyetlen iskolát sem fejezett be. 
Viszont kellően korán felismerte, hogy (s itt most inkább az ő szavaira hagyatkoznék): "... humans are just spoiled naked space-monkeys with delusions of grandeur who are going to destroy the world they live in due to their in-built stupidity and the fact that they are obviously not natural to this world... This inspired him to style himself as a tree hugging, nature loving, recalcitrant neo-pagan, admitting himself to be 'just an animal like the birds and the beez' and worshipping the Earth (Gaia) and the Creative Soul of the Universe (Chaos) as well as a host of made-up weird and wonderful Gods, Goddesses, Fairies and nature Spirits instead of the silly self-important notions and religions of space-monkeykind (ie: ONE God, Money, Royalty, Science etc.)...".
A '90-es évek közepén kezdett zeneszerzéssel foglalkozni. (Már ekkor mellette állt Luois 'Luka' Aubri, aki az Omnia karakterének meghatározó alakja, s az együttes törzsökös tagja lett egészen 2010 őszéig, mikoris annak érdekében, hogy több időt tölthessen a családjával, feladta a zenélést.) Steve célja a vaskori kelta zenevilág felelevenítése, s Nyugat-Európa közös zenei gyökereinek feltérképezése volt. E projekt folyományaként alapította meg 1996-ban az Omniát. Az előrelépés érdekében számos hangszeren megtanult: ír altsípon, neo-kelta ikerfurulyán, kavalon, bodhránon, dombeken, darabukán, gitáron és ír buzukin, cajon-on, davúl-on, seljefloit-on, shawn-on.
Feleségével, Jennyvel 2003-ban, egy zenei fesztiválon ismerkedtek meg, ahol Jenny barátai folkegyüttesének kíséretében táncolt. Steve a maga sajátos megjelenésével, vaskori kelta harcos öltözékével - s persze nem kevésbé sajátos egyéniségével -  azonnal levette a lábáról. Ezzel a húzással nem csak életreszóló társat:), de egy kiváló muzsikust is szerzett az Omniának - Jenny ugyanis, amióta csak az eszét tudja, a zenének és a zenéért élt. Személyében kiváló hárfaművészt és zongoristát nyert a csapat; s időközben bodhránon, cimbalmon és tekerőlanton is megtanult játszani. Steve-vel egy hollandiai erdei ház békés csendjében élik életüket (már amikor nem épp koncerteznek vagy turnéznak), s szerzik dalaikat. Házasságukból két gyermek (Damien Raven és Myrthe Fortuna), zenei együttműködésükből pedig tíz kiváló album született, amelyeket minden nagy zenei kiadótól függetlenül, önerőből rögzítettek és forgalmaznak. Természetesen nem egyedül: a bandát kiváló muzsikustársaik tették és teszik teljessé. Az évek során ír, holland, belga, iráni és brit származású csapattagok váltották egymást, egyedülálló zenei sokszínűséget hozva az együttes világába. Jelenleg a 'gitárhős' Phillip Steenbergen, a vokalista, valamint slideridoo-n és ütőshangszereken játszó Daphyd Crow, és a dobos Rob van Barschot dolgozik együtt az Evans van der Haarten házaspárral.
S hogy min? Azon a rendkívül gazdag, árnyalt, számos nép, kultúra, etnikum és történelmi kor muzsikájából, mitológiájából és szívéből táplálkozó páratlan zenei világon, amely az Omniát fémjelzi. Középpontban természetesen a pogány hitvilág, a pogány életérzés, a pogány múlt és jelen áll; s mindez angol, német, holland, finn, latin, hindi, walesi és breton nyelven tolmácsolva. A zene üzenete a természet szeretete, a lelki és szellemi szabadság tiszteletben tartása, s a kapitalista agymosás elleni tudatos védekezés.
Az 'omnia' szó 'mindent' jelent latinul. Ez egyaránt magába foglalja az együttesre jellemző műfaji kötetlenséget és az általuk képviselt, az élet minden területére kiterjedő spirituális világnézetet. Zenéjük arra inspirál bennünket, hogy ismerjük fel a modern, nyugati életszemléletet és életmódot kibélelő hazugságokat, a felszínt uraló talmi látszat alatt megbújó ürességet, a belénk sulykolt értékrend és gondolkodásmód hamisságát. Hogy merjünk azok lenni, akik lenni szeretnénk; hogy merjünk úgy élni, ahogy élni szeretnénk; hogy képesek legyünk kitörni a globalizált (vallási-politikai-gazdasági) eszmék korlátai közül, s szabadon lélegezni.


 Albumok:

Sine Mission, 1998 (2000)
Sine Mission II (2002)
Omnia-Three (2003)
Crone of War (2004)
Live Religion (2005)
PaganFolk (2006)
Cybershaman (2007)
Alive! (2007)
History (2007)
PaganFolk At The Fairy Ball (2008)
Pagan Folk Lore (2008)
World of Omnia (2009)
Wolf Love (2010)
Musick and Poëtree (2011)

Több információért látogassatok el az együttes honlapjára, vagy myspace-oldalára..

(Luka. Tizennégy éven át az Omnia ikonszerű figurája - nem hagyhattam ki a fotóját :))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése