2012. március 1., csütörtök

embernek ének őrzi az időt (IX): the moon and the nightspirit

Az Omnia után a másik nagy kedvenc, s már csak azért is megérdemli, hogy dobogós pozíciót foglaljon el a szívünkben, mert egy magyar zenekarról van szó. Pontosabban szólva: duóról, amelynek tagjai páratlan sokoldalúságról, kétségbevonhatatlan művészi tehetségről és kifinomult ízlés,- valamint lelkivilágról tesznek tanúbizonyságot.
A 2003-ban alakult együttes frontemberei Tóth Ágnes (ének, hegedű, fúvósok, ütősök, morin khuur) és Szabó Mihály (ének, akusztikus gitár, akusztikus basszus, citera); a koncerteken pedig a basszusgitáros Cseh Gergely és az ütősöket megszólaltató Végh Gábor teszi teljessé az előadást. Első, angol nyelvű albumuk (Of Dreams Forgotten and Fables Untold) 2005-ben jelent meg a protugál Equilibrium Music gondozásában. Ezt a 2007-es 'Regö Rejtem', majd a 2009-es 'Ősforrás' követte. Legfrisebb lemezük, a 'Mohalepte' 2011-ben készült el.
Zenei nyelvezetük összetéveszthetetlenül egyedi, sajátos színezetével tovább gazdagítja a Pagan/Folk szcéna előadóinak széles palettáját. Szövegeiket (elfeledett vagy el sem mondott) regék, mondák, mesék kincsesládájából, népi műveltségünknek a samanisztikus ősvallásra visszamutató, a múlt homályába süppedő alaprétegéből, a fantázia varázslatos birodalmából merítik. A dalokat rendkívül összetett hangzásvilággal, számos hangszer megszólaltatása révén, léleksimogató, harmonikus szépségben, s ugyanakkor titkokat borzoló őserővel öntik formába. Nem csoda, hogy a nemzetközi színtéren jelentős hírnévre és rajongótáborra tettek szert, s olyan neves fesztiválok állandó fellépői, mint a Wawe-Gotik-Treffen, a Trolls et Legends, a Menuo Joudaragis vagy a Castlefest, ahol többek között az Omnia, a Korpiklaani, a Faun, a Corvus Corax  vagy a Blackmore's Night előzenekaraként játszottak.
További szavak helyett inkább hallgassátok őket, hiszen a muzsikájuk önmagáért beszél. Akit ennél több információ érdekel, az keresse fel a banda honlapját: a Hold és az Éjlélek királyságát. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése