2012. október 11., csütörtök

carlo ginzburg: éjszakai történet

Azért hogy valami magasabbröptű szellemi táplálék is kerüljön az asztalra, hadd ajánljam figyelmetekbe Carlo Ginzburg tudományos igényű műként is bestsellerré vált kötetét. 
Ginzburg 1939-ben született az olaszországi Turin-ban. A Pisai Egyetemen doktorált történészként 1961-ben, s egész életében professzorként dolgozott: először a Bolognai Egyetemen, majd 1988-tól Kaliforniában is. Oktatói tevékenysége mellett kiemelkedő kutatómunkát végzett a boszorkányság, az olasz és az európai néphit és termékenységkultuszok és az inkvizíciós eljárások vizsgálata terén. Legismertebb könyve 'A sajt és a kukacok', amelyben a szerző egy friuli molnár, Menocchio perének anyagain keresztül tárja fel az itáliai népi műveltség rejtett elemeit. 
Az Éjszakai történet a boszorkányság gyökereivel, eredetével foglalkozik. A témát a legtöbb kutató külső nézőpontból, a bírák, az egyház, a vádlók szemszögéből láttatja, s csak kevesen foglalkoznak a vádakat megalapozó, a folklórban mélyen meggyökeresedett hiedelmekkel. Ginzburg arra próbál választ keresni, milyen, az egyházi sztereotípiáktól független, esetleg a kereszténységet megelőző vallási közegbe nyúló elgondolások kapcsolódnak a boszorkánysághoz, s hogyan vált a boszorkány figurája a legvonzóbb bűnbakká, miért magyarázták a balszerencse szinte minden formáját e rontó személyek tevékenységével, s hogyan szivárgott bele a paraszti kultúrába az ördöggel cimboráló bűbájos képzete. Művében rendkívül izgalmas kérdéseket feszeget - úttörő módon: mindenkinek szívből ajánlom, akit érdekel a téma, és nem retten vissza egy valamivel komolyabb (noha egyébként nagyon olvasmányos megfogalmazású) szakmai szövegtől.

Áldás!

Eső

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése