2013. január 30., szerda

egyszer volt, hol nem volt ...

... 473 évvel ezelőtt, a Nagy Óceánon túl, ahol a konkvisztádor dúl: inkvizíció elé állt egy katolikus pap, Pedro Ruiz Calderón, amiért azzal hencegett, hogy járatos a Sötét Művészetben. 
egy oldal a per kézirataiból
A jó Calderón atya - állítása szerint - képes volt láthatatlanná válni, kontinensek között teleportálni, megjósolni a jövőt, magába bolondítani bármely fehérnépet, arannyá változtatni különböző fémeket, démonokat idézni és kiűzni, és megtalálni mindenféle elrejtett kincset. Előszeretettel hencegett szerelmi hódításaival; könyvtárának - amit perbe fogásakor lefoglaltak - egyes köteteiről azt vallotta, magából a Pokolból hozta őket, ahová azért ereszkedett alá, hogy csiszolja képességeit. (Pokolbéli útjáról szóló elbeszélésében John Bedell archeológus samanisztikus elemeket - alvilági utazás, a holtak birodalmából szerzett tudás és tapasztalat magunkkal hozása - vél felfedezni. Ld. Bensozia). Ugyan egyik kötetben sem találták meg az Ördög ex libris-ét (avagy kézjegyét), az olvasmányok között szerepelt néhány rejtjeles levél, amelyet a bíráknak nem sikerült megfejtenie; továbbá Albertus Magnus ördögűzési manuálja és dr. Arnando de Villaneuva kincskereső útmutatója. Calderón atya kétségkívül jövedelmező foglalkozásként űzte a kincsvadászatot: többek tanúsították, hogy rendszeresen ráakadt az őslakók által a spanyol hódítók elől elrejtett aranytárgyakra. 
Juan de Zumárraga, Mexikó első érseke; ma szobor
emlékezik meg róla Mexikóvárosban.
Ahogy az lenni szokott, a fentiek után aligha várhatunk heppiendet a mese végére - ezúttal azonban meglepően krisztusi volt az eltévelyedett bárányka büntetése. Fray Juan de Zumárraga érsek, akit kegyetlen inkvizítorként ismer a történelem, s aki hajthatatlan szigorral ítélte el az Isten ellen vétkezőket (a blaszfémiát például a bűnös nyelvének levágásával torolta meg), "mindössze" az anyaországba deportálta és két évre eltiltotta a papi hivatás gyakorlásától Calderónt. John Cuchiak, a Missouri Állami Egyetem professzora szerint - aki Latin-Amerika újkori inkvizíciós eljárásairól szóló könyvéhez tárta fel e per több mint 100 oldalra rúgó anyagát - valószínűleg az volt az enyhe ítélet oka, hogy Zumárraga különösebb csinnadratta nélkül igyekezett eltüntetni a színről az ördöngös lelkipásztort, nem akarván lejáratni az Egyházat azzal, hogy egyik képviselőjét  fekete mágusként nyilvánosan kivégzik. Hogy mi lett ezután Calderón sorsa szülőföldjén, az már a Pireneusok árnyékába vész...

Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése