2013. január 2., szerda

benedekfű - cnicus benedictus

Tavaly ilyenkor jó szolgálatot tett, idén ismét belefoglaltam egy évkezdő varázslatba - remélem, nem haszontalanul. Közben ráeszméltem, hogy a blogon eddig még nem esett szó e növényről: íme a hiánypótlás.
Rendszertani besorolás: a benedekfű (Cnicus benedictus) a fészkesvirágzatúak rendjébe (Asterales) s az őszirózsa-félék (avagy fészkesvirágzatúak - Asteraceae) családjába tartozik (azon belül a csövesvirágzatúak közé). Népies nevei: áldott bogáncs, áldott bárcs, áldottfű, áldott haloványka, pápafű, keserű bogáncs.
Előfordulás, elterjedési terület, élőhely: eredetileg a Földközi-tenger vidékén és Elő-Ázsiában honos; fény, - és melegkedvelő, közepesen nedvességigényes (a tartós szárazság visszaveti a növekedésben); talajjal szemben igénytelen, de ha termesztésbe akarjuk vonni, érdemes mélyrétegű, középkötött, humuszos homok,- vagy vályogtalajra ültetni. Amint az nevéből is sejthető, bencés szerzetesek közvetítésével került Magyarországra: mint megannyi mediterrán gyógynövény, e faj is a kolostorkertek ágyásait színesítette kezdetben. Manapság kivadult példányaival és termesztett állományaival találkozhatunk.
Botanikai jellemzés: egyéves, therophyta. Magassága 30-50 cm, hajtása elágazó (olykor elfekvő), szára szögletes (ötélű), mirigyszőrökkel borított, enyves; rajta 10-30 cm. hosszú, lándzsás, karéjos szélű, tövises élű, szórt állású, alul nyeles, feljebb ülő levelek sorakoznak. Június-júliusban nyíló, végálló, kizárólag csöves, sárga virágokból felépülő fészekvirágzatát szúrós gallér veszi körül; maguk a gyapjas szélű fészekpikkelyek is tövisesek. A fészek tojásdad, a vacok selyemfényű szőrökkel borított, lapos és fehér. Termése hengeres, görbe, bóbitás barna kaszat, 0.7-1. cm hosszú.
Drogja, hatóanyagai: gyógyászati hasznú a virágos hajtás - Cardui (Cnici) benedicti herba. Benne knicin (egyfajta szeszkviterpén-lakton), szanolitenolid, artemizifolin (előbbi rokonvegyületei), cseranyagok, fenilpropánok, flavonoidok, kevés illóolaj és nyálkaanyag található. Jellegzetesen keserű ízű. Termése szappangyártásra alkalmas
Gyógyhatás, felhasználás: étvágyjavító, fokozza a gyomorsav-szekréciót és az epeelválasztást. Keserű italok, aperitifek és étvágyjavító teakeverékek kedvelt alapanyaga. Egyéb felhasználási lehetőségek: vírus,- és baktériumölő, enyhe lázcsillapító és vízhajtó hatású; máj,-és epebetegségre, nőgyógyászati panaszokra (erős és rendszertelen menzesz) és idegi kimerültségre, nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre, valamint köszvényre is ajánlott (utóbbi infók az internetről származnak; Bernáth Jenő kizárólag mint étvágyjavítót említi). Mellékhatásairól szintén csak ilyen-olyan website-okon olvastam, de jobb félni, mint megijedni, ezért leírom ezeket is: gyomor,-és nyombélfekély, valamint vesegyulladás esetén alkalmazása kerülendő; a fészkesvirágzatúakra érzékeny személynél allergiás reakciót válthat ki; nagy dózisban hányingert, hányást, hasmenést okozhat.
Donald Watts megemlíti, hogy a középkorban és újkorban széleskörű gyógyhatást tulajdonítottak neki, szinte minden betegség és méreg ellenszerének tartották (beleértve például a pestist is). Csak hogy néhány érdekes kitételt említsek: Írországban leveleit tejbe főzték, s e tejet megfázás ellen itták; Bartholomew Anglicus pedig hajhullás ellen javasolta.
Folklór és mágia: a benedekfű férfias, tűz elemű, a Mars uralma alatt áll. Asztrológiai jegyek: Skorpió, Kos/Kos, Oroszlán, Nyilas. Alapvetően védelmező hatású: távol tartja a balszerencsét, a rossz szándékot, a betegséget. Gerina Dunwich szerint magyarországi cigány hiedelem, hogy az istálló ajtajába akasztott bogáncs (amelynek mágikus tulajdonságai megegyeznek a benedekfűével) megóvja a lovakat és egyéb jószágokat a boszorkányok rontásától. Ugyancsak ő javasolja a tündérek, természeti szellemek számára kedves kert kialakításához. Róla álmodni viszont azt jelenti, hogy nehéz idők várnak az álmodóra.
Cunningham részletesebben ír a bogáncsokról (pontosabban szólva a 'Carduus' nemzetség fajairól; azonban korábban a benedekfüvet ide sorolták, így rá is vonatkoznak a következők). Ha a szobában egy edényben elhelyezünk valamennyit belőle, az felfrissíti az életenergiánkat, megerősíti a lelkünket. A kertben növesztve elriasztja a tolvajokat; cserépben a küszöbre helyezve távol tartja a gonoszságot. Zsebben hordozva őre lesz viselőjének, erőt és energiát kölcsönöz neki, felrázza a melankóliából. Férfiakat segít jobb szeretővé válni. Ha tűzben elégetjük, megvédi a házat a villámcsapástól. Ördögűzéshez és boszorkány rontásának megtöréséhez is alkalmazható. Felforralva és főzetének gőzét belélegezve segít kapcsolatba lépni a szellemvilággal.
Ha végigolvassuk a listát, hamar feltűnik, milyen logikusan bomlanak ki e jelentéstartalmak a növény alapvető jellegéből. Szúrós-tövises megjelenése harcias külsőt kölcsönöz neki, hatékonyan oltalmazza a többi élőlénnyel szemben; természetes hát, hogy a Mars bolygó (istenség), a tűz elem és a védelem társul hozzá. Ahogy pedig bökése lüktető fájdalmat ébreszt, úgy éleszti fel tetszhalott állapotából, tespedt nyugalmából a pszichét. Arra akarok kilyukadni, hogy némi logikával és kis beleérzéssel a növényekről még akkor is megsejthetjük mágikus vonatkozásaikat, ha nem olvasunk utána; sőt, csak ajánlani tudom, hogy az online irodalom (beleértve e blogot :)) bújása helyett lépjünk ki az ajtón, és hallgassuk meg, mi mondanivalója van a számunkra az élővilágnak. Csak így tehetünk szert igazi, életszagú tapasztalatokra. A legjobb tanítómester nem a worldwideweb, hanem Földanya, akinek bölcsessége teremtményein keresztül jut el azokhoz, akik képesek - és hajlandók - meghallani suttogását a civilizáció fojtogató maszkja mögött. Noha a nyugati műveltségből kiveszett a mágia, és a hagyományosan elfogadott uralkodó vallás - a kereszténység - transzcendens szféráján kívül mindenfajta mitológia hiteltelenné, nem-létezővé degradálódott, e mentalitás - amely önpusztító anyagelvűséggel társul - csak törékeny felszín az élet évmilliárdos csodái felett. Bátran tessék áttörni, és felfedezni az alatta rejlő szépségeket :)!
Végezetül egy saját magam költötte rigmus, benedekfűvel végzett otthon-védelmező rituáléhoz:

"Benedekfű, áldott fia Földanyának
Te légy őrizője, oltalma e háznak!
Ne engedd küszöbén átlépni a rosszat,
(de) Tárt karokkal fogadd, ami áldást oszthat!
Kíméld meg lakóit bánattól és bajtól,
Csüggedés, keserűség, harag fájdalmától
Ajándékozz nekik békét - s boldogságot,
Hogy - ha nehéz is - szépnek lássák e világot!
Virága Istenünk tüzes hatalmának
Bűverőddel te légy pajzsa e családnak!"

Áldás-
Eső

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése