2012. június 24., vasárnap

embernek ének őrzi az időt... (X): faun

Túl jók ahhoz, hogy ne szenteljek nekik egy teljes bejegyzést: íme tehát a kortárs pogány zenei színtér egyik meghatározó szereplője.
A banda 2002-ben jött létre, alapítói Oliver 'SaTyr' Pade, Elisabeth Pawelke, Fiona Rüggeberg és Brigit Muggenthaler (az eltelt időben a zenészek ugyan cserélődtek, a színvonal azonban változatlan maradt).
Oliver SaTyr Pade
Jelenlegi tagjai közül Oliver SaTyr Pade középkori irodalomból szerzett mesterfokozatú diplomát, két verseskötetet (1997 -Nach Hinterhüdelland; 2006 - Meere) jelentetett meg, s irodalmi munkásságáért elnyerte a Leonhard és Ida Wolf Emlékdíjat. Mindemellett közel két évtizeden át folytatott zenei tanulmányai kiváló muzsikust faragtak belőle. Elsősorban húros hangszereken játszik: kelta hárfán, ír buzukin, gitáron, saz-on (utóbbi leginkább a kobozra hasonlító jószág) tar-on.és svéd 'nyckelharpa'-n (avagy kulcsos hegedűn). A Faun-on kívül más bandák stúdiózenészeként is alkot (úgymint Omnia, Corvus Corax, Eluveitie, Schandmaul, stb). 
Fiona Rüggebern
Fiona Rüggeberg klasszikus zongorát, fuvolát, gitárt tanult, de számos egyéb hangszeren brillírozik. Az istanbuli és müncheni egyetemen a keleti hangszeres gyógyítás ősi tudományát tanulmányozta, s mély jártasságot szerzett a keleti zene rejtelmeiben. Ennélfogva több egzotikus instrumentumon (dombrán [domburán], rebab-on, kobzon), valamint dudán, fuvolán, furulyán, pommer-en (ami az oboa előfutára, lényegében tárogató) és ütősökön játszik. Mindezen túl - Oliverrel egyetemben - énekhangjával is gazdagítja az együttes produkcióit. 
Rüdiger Maul
Rüdiger Maul a dobfélék kiváló ismerője, képzett muzsikusa és tanára. Nem csak oktató, de aktív zenész:: számos alkalommal asszisztált élő koncerteken és a stúdiómunkálatokban, film,- és színházi zeneművekben. Két ritmusgyűjteményt adott ki (Oriental Rythm Collection, Latin Rythm Collection). A Faun-ban darabukát, davult, taikot, timbat és egyéb ritmushangszereket szólaltat meg. 
Niel Mitra
Niel Mitra az együttes elektronikus effekteket, hangzásokat biztosító tagja, az M94.5 rádió zenei szerkesztője, a müncheni 'Ultraschall' DJ-je.Ő a Faun egyetlen, elektromos eszközökkel operáló tagja - a felvételek szerkesztésén túl szintetizátoron játszik.
Sonja Darkulich
Sonja Drakulich a csapat nemrég csatlakozott dalnoka; az együttes weboldala a szakma egyik legjobb világzene - énekesnőjeként aposztrofálja őt. Sokat ígérő új muzsikus Stephan Groth, aki a tekerőlant mestere.
A Faun stílusát a kezdetektől máig a hagyományos és modern elektronikus hangszerek, a középkori hangzásvilág és az eklektikus world music elemek, a népi és a klasszikus dallamok harmonikus összeolvadása jellemezte, létrehozva az együttes sajátos, magával ragadó és lélekemelő zenei karakterét. Ha mindenáron néhány címszóval szeretnénk jellemezni azt, a 'pagan folk', 'darkwawe', 'gothic', 'medieval, neomedieval', 'world music' (továbbá 'varázslatos', 'tündérkönnyes', 'szívborzongató', 'lélekringató', 'álombájoló') kifejezéseket ajánlanám. Nemzetköziségüket, világzenei nagyságukat - korok és kultúrák között kapcsolatot teremtő muzsikájukon és dalaik soknyelvűségén (a németen kívül többek között angol, spanyol, különféle skandináv, latin, görög, magyar szöveggel szólalnak meg) túl mi sem jelzi ékesebben, minthogy Amerikától Japánig sikerült magukat belopniuk hallgatóik szívébe.
Stephan Groth
Talán ennyi elég is volna a Faunról. Persze hosszan méltathatnánk még az érdemeiket; felsorolhatnánk a neves, nemzetközi fesztiválokat, amelyeken részt vettek, felemlegethetnénk a német sajtótól és zeneszakmától kapott méltatásokat, elismeréseket, vagy számba vehetnénk az egyre növekvő rajongótábort. Aki erre vágyik, látogassa meg a banda weblapját: én már csak az albumaikat fogom listába venni.

2002 - Zauberspüche
2004 - Licht
2005 - Renaissance
2007 - Totem
2008 - Faun & the Pagan Folk Festival - Live
2009 - Buch der Balladen
2011 - Eden


S persze nem maradhat el egy kis ízelítő sem:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése