2015. március 25., szerda

olvasmánylista

Ismét kitört a szakdoga-őrület, amelynek hozadékaként lelkiismeretes alapossággal belegubancolódtam az újabb keletű pogány mozgalmakkal kapcsolatos szakkönyvek meglepően szerteburjánzó szövevényébe. Az alábbiakban néhány angol nyelvű, általános referenciamunkát szeretnék a blog esetleges olvasóinak figyelmébe ajánlani, amelyek átfogóan tárgyalják a nyugati kultúrában elterjedt neopogány mozgalmakat, közösségeket, elgondolásokat és vallásos attitűdöket. Némelyik könnyen emészthető, mások kicsit szőrszálhasogatóbbak; van, ami ugyan széles merítéssel, de csak karcolgatja a felszínt, van, amelyik egy szűkebb jelenséget vizsgál a gyökerekig leásva. Közös vonásuk, hogy a szerző(-k, közreműködők jelentős hányada) maga is valamilyen modern természethívő, politeista irányzat követője, így a bennfentes szemével és lelkületével (olykor a szakmai elfogulatlanság és az apologetikus intenciók határmezsgyéjén bóklászva)  tárja fel e hitrendszereket. Jó szórakozást az érdeklődőknek!
(A félreértések elkerülése végett: a linkek az Amazon-ra mutatnak, ahol részletesebb infók olvashatók az egyes kötetekről.)


Clifton, Chas 2006: Her Hidden Children: The Rise of Wiccaand Paganism in America. Rowman & Littlefield

Harvey, Graham 2005: Animism: Respecting the Living World. Hurst & Co, London.

Harvey, G – Hardman, C (eds.) 1996: Paganism Today: Ancient Earth Traditions for the 21st. Century. Thornston, London.
Harvey, Graham 2000: Contemporary Paganism. Listening People, Speaking Earth. New York University Press, New York. 

Harvey,G – Clifton, Ch (eds.) 2004: The Paganism Reader. Routledge, London.

Harvey, G – Blain, J – Ezzy, D (eds.) 2004: Researching Paganism. Altamira, New York.  

Hutton, Ronald 1999: The Triumph of the Moon: A History of Modern Pagan Witchcraft. Oxford University Press, Oxford. (Hutton kicsit kilóg a sorból, mert ugyan pogány családban nevelkedett, felnőttkori hitéletéről keveset tudni: a Triumph of the Moon viszont megkerülhetetlen, zseniális alapmű. A szerző további írásait is szívből ajánlom!)

Magliocco, Sabina 2004: Witching Culture: Folklore and Neo-Paganism in America. University of Pennsylvania Press.

Pearson, Joanne - Roberts, Richard H. - Samuel, Geoffrey 1998: Nature Religion Today: Paganism in the Modern World. Edinburgh University Press, Edinburgh.

Pizza, Murphy - Lewis, James R. 2009: Handbook of Contemporary Paganism.(Brill Handbooks on Contemporary Religions, Vol. 2). Brill Academic Publisher

Strmiska, Michael 2005 (ed.): Modern Paganism in World Cultures: Comparative Perspectives. ABC-Clio, Santa Barbara.

York, Michael 2003: Pagan theology. Paganism as a World Religion. New York University Press, New York

4 megjegyzés:

  1. Kedves Eső!

    Először is köszönöm a listát, én mindenképpen szeretnék majd szemezgetni belőlük. :)
    Másrészt viszont gondoltam megkérdezem, hogy pontosabban, mi is lett a szakdolgozati témád, milyen irányú kutatást végzel? Főleg azért érdekelne, mivel korábban már említetted, hogy a pogány vonalon szeretnél mozogni, és látom, így is lett. :)

    Szép estét!
    Arianna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Arianna!

      A könyvekről: örülök, ha felkeltették az érdeklődésedet, sajnos a megszerzésük nem egyszerű, egyik-másik (nagy bánatomra tényleg csak pár) megvan elektronikus formában, szívesen elküldöm, ha gondolod.

      Képzeld, épp a minap olvastam vissza azt a bejegyzést, ami alatt a kommentválátsban aztán a szakdolgozat-téma is szóba került, és rádöbbentem, hogy elfelejtettem megválaszolni az utolsó hozzászólásodat. Kérlek ne haragudj, irtó ciki, hiszen hónapokkal ezelőtt volt - borzalmasan feledékeny vagyok, ég a fejem miatta :S.
      Igen, pogánykodós témát választottam a diplomadolgozathoz :); azt szeretném vizsgálni, remélhetőleg minél több közösség és egyén bevonásával, hogy miként viszonyulnak a hazai (új)pogány közösségek, hívek a természethez, az élővilághoz. Más ötletek is felmerültek, de a többi téma (például az entheogének rituális használata vagy a totemállatok, szellemi segítők kérdése) talán túlontúl is érzékeny, diszkréciót követelő. Mindemellett hivatásos természetvédőként, erdészeti alkalmazottként is foglalkoztat vallás és ökológia összefonódása, kapcsolata.
      Úgy fest, egy rugóra jár az agyunk :), én is kérdőívezésre gondoltam, de a konzulensem lebeszélt, helyette a mélyebb, személyesebb "interjúztatást", elbeszélgetést ajánlotta.
      Ha már itt tartunk - így is, úgy is szerettelek volna megkeresni ennek kapcsán: te esetleg nyitott volnál a részvételre? Nagyon örülnék, ha veled is eldiskurálhatnék erről a kérdésről :). Persze ahogy számodra kényelmesebb - emailben, msn-en, facebook-on, skype-on, személyesen... a lehetőségek tárháza végtelen :). Előre is köszönöm, ha úgy döntesz, hogy segítesz (de azt is teljesen megértem, ha tartózkodsz tőle ).

      Virágbontogató tavaszi napokat -
      Eső :)

      Törlés
    2. Kedves Eső!

      Egyáltalán nem haragszok, amiért nem írtál. Én is jártam már így, sajnos a blogger arról nem küld értesítést, ha egy másik blogon válaszol valaki a kommentekre, amit én nagyon bánok. :)

      A fentebbi könyvek „vadászatára” még nem indultam, sajnos nem sok időben bővelkedek, de csere dokumentumot szívesen elfogadok, talán én is tudok küldeni majd érdekes dolgokat.

      Izgalmasan hangzik a szakdolgozati témád, és nagyon örülök, hogy rám is gondoltál, mint „interjú alanyra”. Még szép, hogy szívesen vállalom! :) Egyedül, annyit kérek, hogy az anonimitásom maradjon meg, mivel ahogy már meséltem, a környezetem nem tolerálja az efféle elhajlást. Elküldöm az e-mail címem, hogy meg tudjuk beszélni a részleteket: kigyosy.arianna@gmail.com

      Szép áprilisi estét kívánok!
      Arianna

      Törlés
    3. Kedves Arianna,

      nagyon köszönöm, máris megkerestelek email-ben :).

      Törlés