2013. március 16., szombat

vikings


Újabb, a történelmet, mitológiát és némi nyers északi férfierőt kedvelő közönségnek szánt sorozat lebbentette meg kacéran a szoknyáját - vagy inkább borzolt szőke fonatait - a láthatáron: rettenthetetlen skandinávok hajóztak  a nemzetközi médiai vizeire.
A History Channel szárnyai alól kirepült 'Vikings' Ragnar Lothbrok nyugat-európai hódításainak történetét dolgozza fel. Travis Fimmel által megformált főszereplője a viking-kor legendás hőse, akinek sagáját megtörtént események gazdagítják. I.sz. 830-840 környékén hajóival végigdúlta Angliát és Franciaországot, az óceántól távol eső településeket - például Párizst - a folyókon közelítve meg. Noha alakjának és életének valós történelmi vetületét nehéz kihámozni a köré fonódó fikció szövedékéből, a HC talán nem is törekszik erre: helyette a vikingek aranykorát több-kevesebb tudományos hűséggel bemutató, széles fogyasztói rétegnek szánt látványszériát kapunk az északi mondavilágot átitató keserédes nosztalgiába ágyazva. A mágiaporos, múltidéző atmoszférát a norvég fjordokat körbezáró, meredek szirtek sötét erdőségei fölött gomolygó pára, a  sós vízpermettel telített tengerparti levegő, csatamezőre boruló ázott felhőmennyezeten száguldó valkűrök, Odin hollók kísérte, szél-tépázta figurájának árnyképe, a kristálytiszta égbolt karcoló kéksége, a fényben tündöklő éjszakák káprázata itatja át. Ami a karaktereket illeti, minden a helyén van: a hódítást és dicsőséget szomjazó, elpusztíthatatlan kedélyű férfiak, akik - lássuk be - előbb ütnek, csak aztán gondolkoznak; no meg a hűvös szépségű, bátor északi nők, akikből kard és pajzs nevel 'perfect housewife'-ot. 
Ahogy a neten olvasható véleményekből látom, az önjelölt kritikusokat megosztotta az eddig megjelent 3 epizód: belőlem bizonyára jó adag elfogultság beszél, amikor azt mondom, érdemes belekóstolni a sorozatba. Magával ragadott a légkör, a cselekmény és a látványvilág, utóbbi nem elsősorban a digitális effektusoknak, hanem a puszta - természeti és emberi - környezet szépségeinek köszönhetően. Némi lányos zavarral, de meg kell emlékeznem Travis Fimmel, pontosabban az általa megformált Ragnar - nyomokban Brad Pittet tartalmazó -  sármjáról is; míg az urakat kárpótlásképp Lagertha - Katheryn Winnick - harcias bája bűvölheti el. 
Nem halmozom tovább a magasztaló jelzőket, hiszen végső soron úgyis az egyéni ízlés dönt, kedvcsinálónak pedig bőven elég ennyi. Jó filmezést!












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése