2015. április 8., szerda

filmajánló: willow

Bavmorda, a gonosz varázslónő tudomást szerez egy jóslatról, amely egy különleges születési jeggyel világra jövő leánygyermekről ad számot, aki megdönti zsarnoki uralmát a daikinik fölött. A királynő minden várandós asszonyt bebörtönöz, csecsemőiket pedig egyenként megvizsgálja a próféciában meghatározott formájú anyajegyet keresve. A szóban forgó kislányt azonban a világra jövetelénél segédkező bába kicsempészi az erődítményből, és fonott kosárban a folyó gondjaira bízza. A baba a törpetermetű nelwynek földjén köt ki, akiknek ereiben némi hobbitvér is csörgedezhet, hiszen életmódjuk és életfelfogásuk meglehetősen emlékeztet a tolkien-i Középfölde lakóira. A kalandvágy itt éppoly gyanús dolog, mint a Megyében: Willow Ufgood ambícióit, aki egyszerű szántóvető helyett varázslóinas szeretne lenni, értetlen rosszallás övezi. Mikor pedig két gyermeke a horgászásból egy harmadikkal - a pólyás Elorával - tér haza, hogy aztán rövidesen Bavmorda rettenetes vérebei kövessék őket, Willow-ra marad a feladat, hogy a daikini babát visszajuttassa az övéihez. Hősünk köré persze rövidesen válogatott kompánia gyűlik: két tökkelütött brownie (Franjean és Rool), Fin Razel, a változatos állatalakokban leledző varázslónő és egy daikini kalandor, a sármőr Madmartigan segíti - vagy épp hátráltatja - a küldetést.  
A George Lucas nevével fémjelzett produkció technológia tekintetében sem marad el a klasszikus fantasy,-és scifi-eposzoktól. A mai szemmel talán már fapados, huszoniksz éve viszont újszerű digitális effektusok a CGI úttörői. A képvilág egyébként is magával ragad: a nelwynek hobbit-birodalma, Bavmorda fekete falú, komor kővára és a jól bejáratott új-zélandi táj a Gyűrűk Ura atmoszféráját vetíti előre. 
A Willow bűvős-bájos mesefilm, a gyermekkor mágiaporos ártatlanságának emlékét hívja életre. Tökéletes arányban ötvözi a humort, izgalmat, varázslatot; a királynő rémes kopóinak láttán görcsbe szorul az ember gyomra, de a rózsaszín női tunikában, műmelleit hátrahagyva menekülő gésa-kontyos Val Kilmer könnyekig fajuló hahotára fakaszt. Utóbbi ekkor még ifjonti szexepilje a gyengébb nem képviselőinek különös örömére szolgál:). Willow pedig - megformálója a HP-széria Flitwick professzorát alakító Warwick Davies - apró termetével, de hatalmas hitével bűvöli el a nézőt. Természetesen nem hiányozhat a főhős átalakulásának, felnőtté válásának, önmagára találásának kedves tanmeséje és a gonosz fölött diadalt arató szerelem motívuma sem. A brownie-kettős abszurd komikummal, Elora baba pedig elképesztő arckifejezésekkel gazdagítja a produkciót :).
Előrejelzés: két óra felhőtlen szórakozás és néhány mosolyfakasztó-szívmelengető emlék.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése