2014. június 28., szombat

boszorkánykert XIV: datura stramonium

Tegnap a gyakornokokkal csattanó maszlagot irtottunk a mangalicák kifutójában. A disznók reménykedő kíváncsisággal követtek bennünket, szemlátomást érdekelte őket, miért vetjük bele magunkat a maszlagdzsungelbe ekkora hévvel (időnként a szájukba vettek egy-egy kihúzott tövet, csak hogy aztán rezignáltan kiköpjék). 
Fájt a szívem az értelmetlen mészárlás miatt, ezért némán bocsánatot kérdtem a növény szellemétől, és megígértem neki, hogy nem végzünk teljes pusztítást. Nem került nagy erőfeszítésbe úgy terelgetni a gyakornokokat - akik könyékig sárosan, a tüskés héjú termések által összeszurkált kézzel és disznótrágyától bűzölögve egyre morózusabban viszonyultak a gyomlálás nemes feladatához -, hogy a karám leghátsó szeglete kimaradjon az armageddonból. Jónéhány palánta is megúszta az akciót, amolyan "az apraja nem számít" mottóval. Én pedig úgy döntöttem, jóvátételképpen szentelek egy bejegyzést a maszlagnak.

Magyarul redősziromnak és csodafának is hívják. A nemzetség fajainak beszédes angol elnevezései: (többek között) ördögkürt (Devil's trumpet), ördögalma (Devil's apple), bolondalma (Mad Apple), bolondfű (Madherb), boszorkánygyűszű (Witches' thimble), varázslóvirág (Sorcerer's Herb).
Botanikai leírás: a csattanó maszlag (Datura stramonium) a Scrophularieales (tátogatófélék) rendjén belül a Solanaceae (burgonyafélék) családjába tartozik, 30-120(-200) centiméter magasra növő egyéves lágyszárú. Sima, világoszöld, hengeres szára álvillás, kettős-bogas elágazódású, átmérője 0.5-3 centiméter. Levelei szórt állásúak, barázdált levélnyélen ülnek: szélességük 8-10 cm, átmérőjük 10-15 cm. A levéllemez hosszúkás-tojásdad, csúcsa kihegyezett, széle öblösen fogazott. Magányos, levélhónalji virágai nagyok (a párta hossza - becsukott állapotban - 6-7 cm, a kinyílt kehely átmérője akár 5 cm lehet), vajsárgák. Érdekesség, hogy este nyílnak, majd a következő estén csukódnak be. Termése diónyi, gömbölyű vagy tojásdad, tüskés tok, benne számos apró (átmérő: 3 mm), lapított veseforma, éretten fekete maggal. Az egész növény mérgező; magjaiból már 10-15 szem elfogyasztása végzetes lehet egy gyermek számára.
Élőhely, elterjedés: Amerikából került a kontinensre, valószínűleg dísznövényként. Ma a teljes eurázsiai mérsékelt övben és a szubtrópusi zónában elterjedt, jellemzően trágyázott, tápanyagdús, bolygatott, leromlott élőhelyeken. Meleg,-és fénykedvelő, nitrofil növény.
Drog: kifejlett levelei (Stramonii folium) és - ritkábban - érett magjai (Stranomii semen). Erős hatású, házilagos alkalmazása tilos!
Hatóanyagai: az egész növény (legmagasabb koncentrációban a mag, a levéllemez és a virág) tropánvázas alkaloidákat, elsősorban hioszciamint, azonkívül szkopolamint és atropint tartalmaz. Ipari felhasználásra elsősorban a már kifejlett, de még nem öregedő leveleket gyűjtik, száraz időben, többnyire a reggeli, kora-délelőtti órákban. A szedés, szárítás és feldolgozás (tisztítás, morzsolás) során védőfelszerelés (kesztyű, szemüveg, maszk) használata javasolt, a kész drogot más növényszárítmányoktól elkülönítve, megkülönböztető jelzéssel ellátva tárolják.
Felhasználás, farmakológiai hatás: antikolinerg, a kiválasztást és a simaizmok görcskészségét csökkentő hatású. A gyógyszeripar asztma elleni füstölőt és szivarkát, valamint görcsoldó készítményeket állít elő belőle.
A maszlag a mágiában: nőies, levegő elemű, bolygója a Szaturnusz. Közismert entheogén, állítólag az aztékok szent növénye, víziók előidézését szolgálta. Kísérletezőkedvű junkiek előszeretettel próbálkoznak vele, és amint tudjuk, a boszorkánykenőcs vélt összetevői közé is rendre besorolják. Szándékkal nem akarok tippeket és tanácsokat adni e téren, mivel ami engem illet, túl veszélyesnek tartom. Az egyes növényi részek alkaloid-tartalma napszaktól, termőhelytől függően változhat, ami egyik alkalommal hatástalannak bizonyul, következőre kórházba juttat. A neten olvasott beszámolók alapján maga a trip elhúzódó, félig-meddig öntudatlan bódulat, kellemetlen (olykor veszélyes) mellékhatásokkal (a hányástól az átmeneti vakságig). Elfogadom, hogy létezik a maszlag kellően átgondolt, a lehetőségekhez mérten biztonságos módon történő, értelmes céllal (például rituális keretek közt) végzett felhasználása, de az átlagtinédzser nem a növény szellemével történő szakrális kommunikációt tartja szem előtt, hanem az ingyen beszívás reményét. Ismét hangsúlyozom: hallucinogénként való fogyasztása komoly következményekkel járhat.

Veszélyessége ellenére vagy inkább azzal együtt számomra a maszlag nagyon szimpatikus. Tetszetős megjelenése, büszke eleganciája tiszteletet parancsoló szellemmel társul. Nem ártalmatlan kiskerti dísz, és nem is zöldfülűeknek való játszópajtás. Ha van értelme emberi jellemvonásokkal lefesteni egy növényt, róla az önfejű, büszke, független, túlélő, termékeny, erős, karakán, önérzetes jelzők ugranak be. Talán egyszer - ha beleegyezik - a kertembe is telepítek egy tövet.


Források:
Bernáth, Jenő: Gyógy - és aromanövények (Mezőgazda Kiadó,2000)
Drew, A.J.: A Wiccan Formulary and Herbal (Career Press, 2004)
Rápóthy-Romváry: Gyógyító növények (Medicina, 1977)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Hulló Eső!

    A források között megjelölted a következő könyvet is: Drew, A.J.: A Wiccan Formulary and Herbal (Career Press, 2004). Elárulnád mi a véleményed róla? Érdemes e valami úton-módon beszerezni, vagy annyira nem hasznos könyv?

    Előre is köszi!

    Kígyósy Arianna

    VálaszTörlés
  2. Kedves Arianna,

    wááá, most jövök rá, hogy elfelejtettem válaszolni a blogodon :) Na majd pótolom. Hát igen, ez is témába vág, hiszen ezoterikus kiadványról van szó. A.J. Drew könyvét azért szoktam fel-fellapozni (a GoogleBooks segítségével - itt te is bele tudsz kukkantani), mert egy kedves ismerős, akinek az ízlését e téren mérvadónak tartom, szintén forgatja. Én csak nagyritkán teszem, bár egyébként tetszik. A kortárs ezoterikus gyakorlat növénymágiájának jó kivonata, a növények gyógyászati alkalmazásáról is elég korrekten ír, szóval összességében szimpatikus. Beszerezni nem biztos, hogy érdemes, de online olvasgatni hasznos lehet :). Sajnos a Google előnézet nem mutat minden oldalt, ami időnként nagyon bosszantó.
    Áldás -
    Eső

    VálaszTörlés