2014. április 22., kedd

föld napja

Hagymás fogasír (Dentaria bulbifera)
Ajánlom figyelmetekbe a Föld Napja Alapítvány honlapját, ahol e jeles nap történetével és jelentőségével, a hozzá kapcsolódó aktuális rendezvényekkel, mozgalmakkal és akciókkal, valamint mindennapjaink zöldítésével kapcsolatos hasznos infókat leltek. 

Jó ideje fogalmazgatok magamban néhány sort arról, mennyire lenyűgöznek a Természet apró csodái, amelyek lépten-nyomon a szemem elé kerülnek. Az ég kékjének pazar árnyalatai. A fátyolka lehelet-zöld szárnyának csipkefinomságú erezete. A pitypangbóbita tökéletes szimmetriája. Az erdei vöröshangya lángoló színei. A kökörcsin és a kutyatej harsány lila-sárga kavalkádja. A viharfelhők tánca. A délutáni eső íze. A nedves talaj ázott göröngyei közt napvilágra törekvő sziklevél-parányok diadalmas seregei.
Talán nem is kell hosszan ragozni e témát, elvégre az ember nem véletlenül lesz természethívő, természetvédő, állatgondozó és állattartó. Mégis, olykor majd szétfeszít az áhítat-teli öröm, amelyre kétségbeesetten keresem a megfelelő szavakat - mindhiába. Nincsenek méltó eszközeim, hogy híven ecseteljem Földanya szépségét. Azt a szépséget, amely nem csak szívet-lelket gyönyörködtető, de életadó is. Azt a szépséget, amelyet az emberiség rohamléptekkel pusztít, önmaga alatt vágva a fát. Ne csak ma emlékezzünk meg róla: a mi életünkben legyen minden nap a Föld Napja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése